6.3.2022. 17:29
0
U Beogradu dva skupa, jedan podrška Rusiji, drugi osuda napada na Ukrajinu
Dva skupa povodom sukoba u Ukrajini održana su danas u centru Beograda, sa jednog je zatraženo da se zaustavi agresija Rusije, dok su učesnici drugog tražili da Srbija podrži Rusiju i prizna nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, prenosi agencija Srna.

Nekoliko stotina Ukrajinaca koji žive u Srbiji i građanskih aktivista nosili su transparente "Zaustaviti rat", "Neka svijetom vlada mir i samo mir", "Zaustaviti rusku agresiju" i transparent sa slikom ruskog predsjednika Vladimira Putina i natpisom "Želim da ga vidim u Hagu".

Državljanin Rusije koji se predstavio imenom Vladimir, rekavši i da u Srbiji živi od 2014. godine, na skupu je zapalio svoj, ruski pasoš i kazao novinarima da je sada zvanično bez dokumenata, izbjeglica - iako smatra sebe izbjeglicom još od 2014.

"Ne želim da snosim moralnu niti bilo kakvu odgovornost za njegove postupke. U svoje vrijeme sam učinio sve što sam mogao, kada je 2014. godine anektiran Krim ja sam otišao iz Rusije i od tada živim ovdje", kazao je on novinarima.

Okupljeni su razvili ukrajinsku zastavu, a emitovana je i himna te zemlje.  U isto vrijeme je na nekoliko metara udaljenosti održan skup podrške Rusiji, sa zahttevom da srpske vlasti priznaju nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Okupljeni su uzvikivali parole iprotiv NATO pakta, a nosili su i transparent sa slikama žrtava NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.  Oni su uzvikivali "Srbija i Rusija, ne treba nam Unija".

Skupovima je prisustvovala policija, a protekli su bez incidenata.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.