14.3.2022. 10:19
0
Autoput Beograd - Sarajevo u FBiH na čekanju, Srbija i RS idu prema Banjaluci
Postavljanjem konstrukcije mosta preko Save teške 5,5 tona koja je dovezena iz Turske Srbija je na dionici autoputa Kuzmin Sremska Rača napravila korak bliže izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

Srbija ne čeka investitore, a u BiH još nema ni trase,ali zato iz RS -a na ovaj krak žele povezati Banjaluku za što su opet sredstva osigurana iz susjedne države.

Govoreći o izgradnji ovog puta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da je rok za završetak radova na dionici autoputa ka Sarajevu, od autoputa Beograd-Zagreb, preko Kuzmina do Rače kraj sljedeće, 2023. godine.

U međuvremenu, stiže vijest da je izabran izvođač radova za gradnju dionice auto-puta od Rače do Bijeljine.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić kaže da je izvođač konzorcijum tri firme "Integral inžinjering" iz Laktaša, "Srbija autoput" iz Beograda I Institut za građevinarstvoi iz Banjaluke. Dionica Rača-Bijeljina duga je 20 kilometara. Rok za gradnju je tri godine, a koristi od ovog povezivanja I novog premošćavanja imaće stanovnici sa obje strane rijeke Save.

"Vrlo brzo ćemo potpisati ugovor za izvođenje i izvođač će moći da se organizuje na terenu, za početak za pripremne radove. Kada će radovi početi zavisi od njihove pripreme", kaže on i dodaje: 

"Ova ponuda je bila najpovoljnija i iznosila je oko 256 miliona maraka bez PDV-a."

Topić dalje navodi da su to sredstva koja je predsjednik Vučić I Srbija obećala još prije par godina i evo sad smo došli do modela kako da se realizuje taj projekat. U F BiH još nema konkretnih aktivnosti na utvrđivanju trase od sarajeva do Tuzle. Nisu ustanovljeni ni modeli finansiranja ovog projekta.


(Patria/  Amer M.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.