18.3.2022. 9:40
0
Milo Đukanović kazao da SPC nema nikakva posebna prava u Crnoj Gori
Crna Gora nije odustala od potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji mora biti u skladu s ustavno-pravnim sistemom države, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i dodao da SPC nema nikakva posebna prava u Crnoj Gori, prenosi Srna.

"Ugovor nije nikakav imperativ SNP-a, to je interes svake odgovorne vlasti, uključujući i DPS, kao raniju vlast. Samo je imperativ da taj ugovor mora biti u skladu s ustavno-pravnim sistemom Crne Gore, a ne u skladu s mitomanskim interpretacijama istorije čelnika SPC kako njima pripadaju neka posebna prava. Ne pripadaju im nikakva posebna prava", rekao je Ðukanović u intervjuu za Radio Crna Gora. 

Siguran je, kaže, da država neće potpisati ugovore o kakvim, kako je rekao, mašta SPC.

"Sa tezom da dokaže da je Crna Gora srpska, teokratska država kojom bi trebalo da upravlja SPC, za šta su podršku dobili i izborom vlade u Ostrogu",
kaže Ðukanović.


Govoreći o popisu stanovništva, crnogorski predsjednik je rekao da je to zakonska obaveza, koja je, kako tvrdi, prošle godine propuštena zbog nezdrave atmosfere i srpskih medija.

"Zakon o popisu treba da definiše sve uključujući i tačan datum njegovog održavanja. Tu priliku smo propustili prošle godine jer se popisi održavaju svake 10. godine. Ta prilika se propustila zbog potpuno jedne nezdrave atmosfere u kojoj su srpski mediji govorili o najvažnijem nacionalnom interesu Srbije da bude akter popisa u Crnoj Gori", tvrdi Ðukanović.

On je rekao da Zakon o popisu koji je usvojila odlazeća vlada treba dopuniti jer nisu sadržani svi neophodni elementi.


(Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.