22.4.2022. 12:43
0
Eksperti za zapadni Balkan: Vučić je politička životinja, plaši se demokratije i pomaže Rusiji
Harriman institut na Univerzitetu Kolumbija organizovao je jučer Zoom konferenciju na kojoj je tema bila "Paralele ruske ratobornosti na Balkanu na primjeru Ukrajine“.

Učesnici konferencije bili su stručnjaci za pitanje Zapadnog Balkana, koji su razgovarali o ruskom uticaju na Balkanu i njegovim opasnostima. U detaljima koje donosi prištinski Geopost, navodi se da je na pitanje šta misle o bliskosti Vladimiru Putinu Aleksandra Vučića, a ne Zapadu, stručnjaci kažu da bi to moglo biti veoma opasno, napominjući da se Vučić plaši čiste demokratije. 

Ivana Stradner iz Američkog instituta za preduzetništvo (AEI) rekla je da je Vučićeva jedina ideologija da ostane na vlasti i da se boji čiste demokratije u Srbiji.

„Svakako vjerujem da su Vučićeva uvjerenja više usklađena sa Moskvom nego sa Vašingtonom. Međutim, Vučićeva ideologija, jedina ideologija u koju vjeruje je da ostane na vlasti. On vjeruje da je to ideologija broj jedan. I to ima prednost u svemu. Sebe hvali kao vrlo pragmatičnog vođu. Ako, na primjer, slušate njegovu retoriku danas, on je 'voljan da Rusiju baci pod autobus', ali to će biti samo kratkoročno, naravno. Kupovanje vremena i posmatranje geopolitike. Ali, u isto vrijeme, on se zapravo više sada, pomjera se prema Kini, jer mu je potrebna još jedna karta za igranje, koju će iskoristiti protiv Zapada. I čvrsto se slažem sa sudom izrečenim u smislu promocije demokratije.

Nema ničeg čega se Vučić više plaši od čiste demokratije u Srbiji. Dakle, mislim, ako govorimo o određenim vrijednostima, uključujući EU, to je nešto čemu svakako treba da težimo. U suprotnom, on će nastaviti da koristi svoju dobro poznatu knjigu kako bi u suštini ucjenjivao Zapad, govoreći 'Ako to učinite, ja ću krenuti prema Rusiji ili Kini'. Dakle, da li ja vjerujem da je on više okrenut Zapadu ili Istoku, u ovom trenutku je zaista irelevantno, jer jedino s čime je on čisto vezan je da ostane na vlasti što je duže moguće”, istakla je Stadner.

U međuvremenu, Ričard Kremer, iz Centra evropskih vrijednosti za sigurnosnu politiku, rekao je da je Vučić politička životinja i da Rusija može mnogo da uradi u Srbiji kako bi napredovala.

„Srbija je, po mojoj procjeni, veoma jedinstvena. Rusi su uradili tako izuzetan posao u svojoj operaciji uticaja, do te mjere da data Vlada, u ovom trenutku Aleksandar Vučić i SNS, nisu izabrali da slijede liniju Moskve. Imaju brojna sredstva pomoću kojih se vrlo lako mogu povući ako to žele. I kada sam govorio o spornosti za koju vjerujem da će biti prostor Balkana, ako u narednim godinama uđemo u scenario hladnog rata, to su upravo takve karakteristike.

Slažem se sa Ivanom, da je Vučić prije svega politička životinja i on je zainteresovan da se održi na vlasti. Vrlo je to opasno u nedemokratskoj zemlji jer ti pojedinci, kada osjete da im je opstanak upitan, oni će nasrnuti i uključit će se u aktivnosti i ponašanja koja zaista mogu poremetiti mnoge inače ključne interese Atlantika. I iz tog razloga, volio bih da mogu biti optimističniji u pogledu toga kako će se on možda, a možda i ne može preorijentisati u narednim godinama. To je više od tipa koji sjedi u velikoj stolici. U Srbiji ima dosta toga što Rusija može da koristi kao svoju prednost u budućnosti", rekao je Kraemer.

Dvostruku igru Srbije, između Moskve i Zapada, kritikuju politički analitičari.

Evropska unija je rezolucijom zatražila od Srbije da uvede sankcije Rusiji, nakon ničim izazvane ruske agresije u Ukrajini. 


(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.