11.5.2022. 22:48
1
Vučić navodno ljut jer će Kosovo tražiti prijem u Vijeće Evrope?!
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prisustvuje neformalnoj večeri sa liderima Zapadnog Balkana na poziv šefa EU diplomatije Josepa Borrella kojoj prisustvuje i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Vučić je večeras saznao da će Kosovo sutra podnijeti zahtjev za prijem u Vijeće Evrope, zbog čega je najavio da će sutra ili prekosutra održati sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vučić je kazao kako je Srbija donijela odluku za ubrzanje puta u EU i da vjeruje da će ona biti uzajamna.

"Očekujemo do kraja mjeseca važnu posjetu Srbiji i da ćemo imati konkretnije i bolje rezultate u toj saradnji", naveo je Vučić.

On je podnošenje zahtjeva Kosova za prijem u Vijeće Evrope nazvao "destabilizacijom regiona pa i Srbije".

"Ako to urade onda je jasno ne postoje Briselski, Vašingtonski sporazum, ni Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244. Ukidaju u potpunosti međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog prava to podržati. Mi ćemo imati odgovor i snažno ćemo znati štititi svoju zemlju", istakao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjave da zemlje koje nisu podržale sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu neće moći da prisustvuju sastancima EU, rekao da su "oni moćni i jaki, a mi slabi i oni mogu da rade šta žele".

"Mi ćemo u skladu sa svojim interesima donositi odluke", zaključio je Vučić.


(Patria/ Amer M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.