29.5.2022. 20:45
0
Novi detalji potrage za avionom u Hrvatskoj: "Pilot je dozivao pomoć"
Potraga za sportskim avionom, koji je nestao danas sjeverno od Rakovice u Hrvatskoj, i dalje traje.

Po podacima policije, pilot aviona bio je Švajcarac, a putnici su bili dvoje državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom. Tu je informaciju policija dobila u najavi leta od oblasne kontrole leta Split, rekao je za Novu TV načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

U potrazi na terenu učestvuje oko 100 ljudi.

"U Broćancu je organizovan centar u kome se nalaze pripadnici HGSS, policija, ali i službenici antiterorističke jedinice Lučko. Koordiniraju potragu za koju kažu da je posebno teška i zahtevna s obzirom na to da je teren koji se pretražuje širok. Vremenski uslovi su teški. Glavni im je zadatak da suze teren kako bi im potraga u tom dijelu bila nešto lakša", izvestila je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

Hrvatski mediji prenose da je prije samog nestanka avion je poslao poziv upomoć.

"Pilot je u zadnjim trenucima kontakta tražio pomoć putem radijske veze. Vikao je “mejdej, mejdej” što je međunarodna riječ za traženje pomoći. Veza se naglo prekinula jer je aviona rapidno padao", prenosi 24sata.

O potrazi su se oglasili i iz Gorske službe spasavanja.

"Teren je težak sam po sebi. Brdovit je, šumovito, ali mi smo na to navikli i ne predstavlja nam neku veliku prepreku. Vremenski uslovi su otežavajući, vidljivost je mala i treba puno resursa i ogromna pažnja", rekao je Josip Granić iz HGSS.

"Teško je procijeniti koliki deo terena nije pregledan. Teren je stvarno velik, više kilometara u svakom smjeru. Više informacija znaćemo kad se ekipe vrate s terena, a ako se ništa ne nađe, širićemo potragu", rekao je Granić i dodao:

"U potrazi na terenu učestvuje više od 100 ljudi, 83 pripadnika HGSS i 35 pripadnika policije. Nastavljamo do daljnjega".

Danas je na slunjskom području nestao avion tipa cesna koji je iz Splita poletio prema Njemačkoj. Na koordinate nestanka upućeni su policijski specijalci, interventna policija i HGSS, koji u potrazi za nestalim avionom koriste dron. Helikopter, naime, ne može da poleti zbog loših vremenskih uslova.

Sportski avion je, piše Večernji list, nekoliko dana bio u Splitu – od 26. maja do danas. Radi se o povratnom letu tog aviona koji je, prema nezvaničnim informacijama registrovan u Njemačkoj, natrag u Lajcen. Avion je proizveden 1979. godine.

Radi se o avionu iz kategorije generalne avijacije s četiri sedišta i jednim motorom. Nestala cesna registracijskih oznaka D-EGLF u vlasništvu je “Air Sports Cluba Bajern Leverkuzen” koji ima sjedište u aerodromu Kurtekoten u Leverkuzenu.

Na svojim veb-stranicama u tom klubu navode da imaju 60-godišnju istoriju letenja. Navode između ostalim i da je uz pilote jedrilica, dio za motorno letenje, najveći dio vazdušnih sportova kluba. Gotovo 100 aktivnih članova provede više od 1000 sati godišnje u šest aviona u vlasništvu kluba.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.