8.6.2022. 14:15
0
Hrvatska: Uhapšen 65-godišnjak iz Beograda zbog sumnje da je počinio ratni zločin
Pri ulasku u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik u ponedjeljak je uhićen 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda zbog sumnje da je 1991. i 1992. godine, u logorima na području Srbije počinio ratni zločin protiv više hrvatskih branioca, ratnih zarobljenika.

Iz PU vukovarsko-srijemske navode kako je tokom kriminalističkog istraživanja nad uhapšenim utvrđena osnovana sumnja da je u razdoblju od novembra 1991. do marta 1992. godine, u logorima osnovanim u Republici Srbiji, u blizini mjesta Stajićevo, u Sremskoj Mitrovici i Nišu, kao ispitivač verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike dovođene s područja Hrvatske. Radilo se o više stotina zatočenih pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske.

Osumnjičeni je to činio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Osim što ih je verbalno zlostavljao, zarobljenike je udarao palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu im je zadavao velike patnje i tjelesne ozljede, naveli su iz policije.

Policija je protiv osumnjičenog 65-godišnjaka Kantonalnom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika", te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko- srijemske, prenosi Hina.

 

(Fena / Aldina R.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.