27.6.2022. 10:24
1
Kolinda: Imala sam osjećaj da me više poštuju u inostranstvu nego u Hrvatskoj
Nekadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je u emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska" uoči konferencije "LeaderShe" koja će se održati u četvrtak u Zagrebu. Radi se o konferenciji koja okuplja liderice iz poslovnog svijeta, politike i nevladinog sektora.

Uz Grabar-Kitarović, gošća je bila i Vedrana Likan. Upitana kako je biti liderica, Grabar-Kitarović je odgovorila da je isto kao biti lider. 

- Susrećemo se s možda malo drugačijim svijetom i s puno više predrasuda, ali kad ste lider morate se boriti. Morate imati viziju, strategiju kako to ostvariti. Ponekad je prednost biti žena jer vas u tom predominantnom muškom svijetu i politici i visokom biznisu pa i sportu lakše pamte i prepoznaju. 

Najčešće kad se susrećemo s publikom još uvijek je fokus na izgledu. Previše je fokus na pojavnosti, a premalo na supstanciji i sadržaju. To dosta frustrira i protiv toga se nastojimo boriti koliko god možemo. Doziranom kampanjom i vlastitim primjerom utire se put drugim ženama - kazala je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako postoje razlike u tretmanu političarki u Hrvatskoj i svijetu.

- Kad bi se okupile sve predsjednice država i vlada, iskustva koje smo dijelile bila su otprilike svugdje ista. Fokusiranje na izgled, frizuru, težinu, odjeću i sve ostalo što je kod muškaraca puno manje izraženo. Puno pitanja postavljaju koje su rezultat predrasuda kojih ljudi ponekad nisu svjesni. 

Nažalost, imala sam dojam da me više poštuju u inostranstvu, nego u Hrvatskoj. Mislim da je to općenito karakteristika unutarnje politike. U inostranstvu ne vidim razliku između razvijenih i manje razvijenih država. Jednako su me dočekivali u onim državama koje su moćne i velike, koje imaju visoki BDP, kao i u onima koje su na putu razvoja - rekla je Kolinda u emisiji HRT-a.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.