29.6.2022. 9:08
0
Plenković: Svima je jasno da Komšića ne biraju Hrvati, ali nije se Michel bavio s BiH sam od sebe
Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je NATO samit u Madridu, odlazak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te odustajanje Turske od blokade članstva Finske i Švedske u NATO-u.

Podsjećamo, Milanović je tvrdio da će uložiti veto na članstvo dviju zemalja ako BiH ne dobije status kandidata u EU, odnosno ako se u BiH ne riješi pitanje izbornog zakona. Plenković je rekao da ne zna šta će Milanović govoriti i raditi na samitu u Madridu.

- Ne znam što će reći predsjednik, on je otišao na summit. Stav vlade je jasan, ako su naše dvije partnerice odlučile napustiti neutralnost zbog prijetnje sigurnosti, ja ih razumijem. Ne zaboravimo da se njihovim novcima gradio i Pelješki most. Jednom kad si u Uniji, imaš solidarnost kao glavno načelo i poštuješ se i pomažeš. Nismo u poziciji da sebe izoliramo a time ne bi pomogli ni Hrvatima u BiH, rekao je.

Na pitanje može li Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, odgovorio je da može, ali...

- Može, ako ispuni nekoliko najvažnijih uvjeta. Prvi put Evropsko vijeće kaže da je spremno dati status kandidata ako ispuni najvažnije reforme. Jedna od njih je izborna reforma koja rješava problem izbornog inženjeringa koja dovodi Hrvate u neravnopravan položaj. Svima je jasno da Komšića ne biraju Hrvati. To je loše za BiH, rekao je.

Plenković navodi kako je veliki napor međunarodne zajednice pokrenut na poziv Hrvatske.

- Nije se Michel bavio s BiH sam od sebe. On se bavio tim na poziv Hrvatske da se angažira. Gotovo svi Hrvati u BiH imaju hrvatsku putovnicu, kaže Plenković.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.