5.7.2022. 18:33
0
Ljekari u Hrvatskoj traže veće plate
FOTO: Ilustracija
Hrvatsko udruženje bolničkih ljekara (HUBOL) traži od Vlade da zaposleni u zdravstvu dobiju mjesečne korekcije plata u skladu sa rastom inflacije, pozivajući se na novi kolektivni ugovor koji im garantuje to pravo, prenosi agencija Srna.

Iz Udruženja ističu da osnovni kolektivni ugovor za zdravstvo definiše povećanje plata za četiri odsto, čime se Vlada intenzivno hvali u posljednje vrijeme, ali da to povećanje ne pokriva čak ni stopu inflacije zabilježenu u junu.

Udruženje smatra neprihvatljivim da povećanje plate u zdravstvu iznosi samo četiri posto, dok se s druge strane u nekim javnim poduzećima plate na mjesečnom niovu usklađuju s inflacijom. Kako su naveli, plata specijaliste sa sedam do 10 godina radnog staža iznosi 12.500 kuna /1.660 eura/, dok je, prema dostupnim podacima, isti ljekar u Sloveniji plaćen oko 20.000 kuna (2.660 eura), prenose hrvatski mediji, piše Srna.

Odnos premijera i vlade prema zdravstvu i ljekarima smatraju diskriminatorskim, te ističu da je maćehinski odnos države prema zdravstvenim radnicima direktna poruka građanima da su njihovo zdravlje ovoj vlasti i Vladi "zadnja rupa na svirali".


(A. Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.