12.7.2022. 8:11
0
Protesti u Skoplju: Narod da digne glas - Ne uništenju Makedonije!
FOTO: Arhiv
Nekoliko hiljada ljudi u Skoplju i sinoć je uz podršku makedonske opozicije, pred Sobranjem Sjeverne Makedonije protestovalo zbog francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU), piše agencija Beta.

Govornici, među kojima je bio i televizijski voditelj Dimitar Atanasovaki, poručili su da je „vrijeme da makedonski narod digne glas i kaže ‘ne’ uništenju Makedonije“.

„‘Ne’ za uništenje Makedonije, ‘ne’ za zaborav makedonskog naroda, ‘ne’ da makedonski jezik bude nekakv dijalekt zato što smo posebni, od pamtivijeka do danas govorimo makedonskim jezikom i tako će i ostati“, istakao je Atanasovski. On je pozvao je na ujedinjenje Makedonaca u zemlji i dijaspori, kao i svih drugih nacionalnosti u zemlji i da svakog dana u 19.00 u što većem broju dodju na protest u Skoplju, ali i da takve proteste organizuju i u unutrašnjosti.

Protesti pod motom „Ultimatumu ne, hvala“, koji su jučer održani deveti dan zaredom, protekli su mirno. Demonstranti su uz pratnju kordona policije krenuli od Vlade Sjeverne Makedonije, u protestnoj koloni prošli su pored Ministarstva pravde i završili ispred makedonskog parlamenta, piše Beta.

Učesnici protesta, među kojima su bili i aktivisti najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE i Ljevice, tražili su da se odbaci francuski predlog za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Sjeverne Makedonije, za koji smatraju da vodi bugarizaciji njihove zemlje, kao i ostavke vlade Dimitra Kovačevskog i ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija.

Sinoć nisu zabilježeni veći incidenti, navedeno je u izvještajima sa skupa. Noseći brojne makedonske zastave sa Suncem iz Vergine, simbolom antičkih Makedonaca, uzvikivali su „Nikad sjeverna, samo Makedonija“.

Demonstracije protiv francuskog predloga počeli su u subotu 2. jula na inicijativu lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je prethodni dan pozvao građane bez obzira kakvo im je političko opredjeljenje na masovne svenarodne proteste. Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Francuski predlog je do sada prihvatljiv jedino stožernim partijama vladajuće koalicije SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsjedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama. Vlada Sjeverne Makedonije je u četvrtak u Sobranje poslala “pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vrijeme predsjedavanja EU”, a ove sedmice bi trebalo da se odluči kada će se naći pred poslanicima.

Početak pregovora EU sa Skopljem, blokira od novembra 2020. bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije. Godinu ranije evropski put ove dvije zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promjeni metodologije pregovora.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.