12.7.2022. 8:36
0
Plenković kaže da je hrvatska saborska većina stabilna
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je "sa ili bez jednog reformističkog glasa" hrvatska parlamentarna većina stabilna, a napomenuo je i da lokalni HDZ ne opstruira projekt sjeverne željeznice.

"Skupštinska većina je stabilna, sa ili bez jednog glasa Reformista", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora na pitanje o najavi predsjednika Reformista Radimira Čačića da će najesen napustiti vladajuću koaliciju. zbog neispunjavanja koalicijskog sporazuma oko željezničkog projekta Sjever, vrijednog oko 4,5 milijardi kuna. 

Plenković je naglasio da imaju puno zajedničkih važnih projekata, posebno za sjever zemlje. Dodao je i da svaki od partnera u skupštinskoj većini traži određenu vidljivost i posebnost koju, kaže, poštuje.

"Možda to Čačić radi u komunikaciji na svoj jedinstven način. Vidjet ćemo. Sutra je skupštinska većina, on je pozvan, pa ćemo vidjeti", rekao je on. 

Istaknuo je i da nema opstrukcije lokalnog HDZ-a projektu pruge Sjever. "U stvari, ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković radi na tome da investicije u željeznicu idu brže i to se realizuje", rekao je on. 

Upitan kada će građanima, kao u Njemačkoj i drugim zemljama, preporučiti da počnu štedjeti na energentima, Plenković je odgovorio da je svima jasno da smo u vremenu velike energetske krize jer su cijene porasle zbog agresije Rusije na Ukrajinu .

"Mi smo u situaciji da tokom letnjih meseci nema grejne sezone, svi manje troše. Struje ima. Ovde je uglavnom reč o ceni gasa i nafte. Intervenišemo, radimo da bude dobro za i privredu i građane“, rekao je on. 

On je naveo i da su danas na Ekonomsko-socijalnom savjetu obavili detaljan i kvalitetan razgovor sa poslodavcima i sindikatima. To će se, najavio je, nastaviti.

Daćemo preporuke kada dođe trenutak da o svemu tome ispričamo ljudima zajedno, rekao je. On je dodao da je to glavna tema, zbog čega je 26. i 27. jula sazvan vanredni sastanak ministara energetike EU.   

Na sastanku vodstva HDZ-a, između ostalog, razgovaralo se, između ostalog, o aktuelnim političkim temama, potvrdivši da će se Marko Primorac ove sedmice u Hrvatskom saboru predstaviti kao kandidat za novog ministra financija, Oleg Butković kao jedan od četiri potpredsjednika Vlade, te će odbiti inicijativu opozicije za izglasavanje nepovjerenja ministru vanjskih i evropskih poslova Gordanu Grliću Radmanu i ratifikaciju Protokola o pristupanju Švedske i Finske NATO-u, prenosi Hina.


(FENA/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.