18.7.2022. 11:12
0
Hrvatska će dozvoliti Vučiću dolazak u Jasenovac
- Hrvatska će dozvoliti dolazak predsjednika Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali to je događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima, i vrlo temeljito. To nije bio slučaj, jer Vučić je samo javio Miloradu Pupovcu kako želi iz Gradine u BiH, otići u Pakrac i Jasenovac, a to se ne radi na takav način. Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi prije jeseni - potvrdio je izvor blizak hrvatskoj vladi u razgovoru za Jutarnji list.

Istovremeno, spomenuti sagovornik je demantirao objavljene informacije po kojima je srpska diplomatija još u martu, a i kasnije, pokušala dogovoriti Vučićev odlazak u jasenovački logor:

- To nije istina. Jedini pokušaj bilo je Vučićevo javljanje Pupovcu, prije toga nije bilo ničega.

Dan nakon što se saznalo da je Vučić skoro inkognito želio otići u Jasenovac, ali je u tome onemogućen, Banski Dvori očito žele smiriti tenzije. U Vladi prevladava uvjerenje slično jučerašnjim analizama Jutarnjeg lista, kako je predsjednik Srbije inicirao cijeli slučaj zbog unutrašnjih političkih problema s kojima se suočava, kao i kako bi preduhitrio nadolazeće obilježavanje Oluje, koju u Srbiji službeno opisuju kao "nastavak genocida nad srpskim narodom u NDH".

- To nismo niti ćemo dozvoliti. Neka prođe godišnjica Oluje, a onda će se diplomatije u miru dogovoriti kada i kako bi Aleksandar Vučić mogao doći u Jasenovac, jer tu se ne radi o običnoj posjeti - kaže vladin saradnik, piše Jutarnji list.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.