19.7.2022. 19:08
0
Detalji istrage ubistva rukometaša Denisa Tota: Iz bolnice još uvijek muk
Propust u istrazi je da osumnjičene nisu testirali na narkotike i alkohol jer, kako nam tvrde upućeni sugovornici, to bi osumnjičenima bila otegotna okolnost. A bilo je propusta i u optužnici.

Đakovo, mali grad u Slavoniji, još uvijek tuguje za mladim sumještaninom Denisom Totom (27), rukometašem koji je početkom travnja tragično izgubio život u Sjevernoj Makedoniji. Troje osumnjičenih je u pritvoru, a prvoosumnjičeni Angelo Georgievski (28) predao se nakon nekoliko dana bijega.

– Istraga je u finalnoj fazi. Nadležni tužitelj je poslao osumnjičenima obavijest o završetku postupka i sad teku zakonski rokovi kad koji oni imaju prava predložiti prikupljanje drugih dokaza. Nakon završetka ovog roka, tužitelj će donijeti odluku o daljnjem postupanju. Troje osumnjičenih u slučaju su još u pritvoru jer još uvijek postoje uvjeti zbog kojih je pritvor određen – rekli su nam iz Javnog tužiteljstva Republike Sjeverne Makedonije.


No nisu nam odgovorili na brojna pitanja. Tako ostaje nejasno je li bilo naznaka prikrivanja ili zataškavanja slučaja te kako je završio inspekcijski nadzor u skopskoj bolnici, gdje su tvrdili da nije bilo naznaka fizičkog nasilja te da je Denis preminuo od srčanog udara. Posebno je problematična i optužnica kojom tužiteljstvo tereti ovaj trojac.

Naime, njih tuže za ubojstvo prema članku 123. stavku 1. Kaznenog zakona, prema kojem se predviđa kazna od najmanje pet godina zatvora. No oporba je prozvala tužiteljstvo da su u jednom prethodnom slučaju u kojem je bio napadnut jedan mladić njihovim napadačima sudili prema istom članku, ali po drugom stavku, kojim je predviđena kazna zatvora od najmanje 10 godina, a prema tom istom stavku predviđen je i doživotni zatvor. Zato se postavlja pitanje zašto su osumnjičenom trojcu išli u korist.

Propust u istrazi je da osumnjičene nisu testirali na narkotike i alkohol jer, kako nam tvrde upućeni sugovornici, to bi osumnjičenima bila otegotna okolnost. Iz tužiteljstva su rekli kako zbog istrage ne mogu na to odgovoriti.

Podsjetimo, Angelo Gorgievski, prvoosumnjičeni za ubojstvo Makedoniji poznat po svojim vezama u narkokartelima, a kako nam govore sugovornici, vrlo je utjecajan i u političkoj sferi. Na svojim društvenim mrežama, između ostalog, Gorgievski ima objavljenu fotografiju na kojoj je u prisnom zagrljaju s makedonskim političarem Hristijanom Mickoskim, liderom najveće sjevernomakedonske oporbene stranke VMRO-DPMNE, koja je 25 godina vladala zemljom.

Dvoje drugih osumnjičenih, djevojka Klementina Letkovska (19), koja se jako dobro poznavala s preminulim Denisom, i njezin sadašnji dečko Andrej K. (22) nalaze se u pritvoru. Letkovska i njezin dečko, prema informacijama iz policije, nemaju dosjee, a nisu ni poznati u skopskom krim miljeu.

Također, kako neslužbeno doznajemo, nisu ni djeca visokopozicioniranih političara ili utjecajnih ljudi u njihovoj zemlji. Stoga, postavlja se pitanje zašto je rečeno da Denis po dolasku u bolnicu nema vidljivih tjelesnih ozljeda, iako su ga cipelarili na podu, zbog čega je imao i otkinuti komadić jezika. O svemu se oglasila Maja Mojsova, ravnateljica bolnice Karil u Skoplju, koja je u javnost izašla s informacijama da nije bilo nasilne smrti.

– Krivo sam shvaćena. Pogriješila sam što nisam novinarima odmah rekla da je smrt jako sumnjiva. To smo svi odmah znali jer na tijelu Denisa Tota uistinu nije bilo tragova nasilja ili bilo čega što bi upućivalo na fizički obračun. Nakon reanimacije je nalaz pokazao povišene srčane enzime i otok mozga. To je razlog zbog kojeg smo mi komunicirali prema javnosti da je preminuo od srčanog zastoja – izjavila je tad ravnateljica.

Za ravnateljicu Mojsovu naši sugovornici u Skopju kažu da je vrlo stručna i da je visokorangirana u vladajućoj Socijaldemokratskoj stranci. Uz to, postavlja se pitanje zašto je MUP u javnost izašao s istom informacijom kad po cijelom Skoplju, pa i u blizini imaju kamere koje su postavljene upravo zbog ovakvih slučajeva, ali i potencijalnih prometnih nesreća kako bi mogli brzo reagirati. Te kamere “Safe City” 24 sata dnevno kontroliraju dežurni policajci pa se postavlja pitanje zašto dežurni policajci nisu alarmirali po protokolu policijske stanice. Je li to možda razlog zašto su htjeli zataškati slučaj, da ne prikažu veliki propust policije?

Posebno je problematičan i klub u kojem se odvijala cijela drama. Naime, ministar gospodarstva Krešnik Bekteši potvrdio je da noćni klub “Privilege”, ispred kojeg je ubijen hrvatski rukometaš Denis Tot, nije imao dozvolu za rad. Državni inspektorat je više puta zbog toga kluba izlazio na teren, ali je on ipak bio otvoren za goste. Kako saznajemo, vlasnik tog kluba je poznati makedonski pjevač Darko Gelev-Break. On je inače i zet poznatog makedonskog biznismena, koji je vrlo utjecajan u političkoj areni. “Privilege” je u Skoplju poznat kao klub s lakim notama u koji odlaze mladi koji su željni lake, brze i malo luđe zabave.

Vlasnik kluba “Privilege”, kao i konobarica, koja je pozvala hitnu pomoć, pozvani su u policiju, gdje su dali iskaze. Klub je zbog potonjeg slučaja, ali i zbog prijašnjih prijava inspekcija zatvorila. Kako neslužbeno saznajemo iz izvora bliskih istrazi, motivi za ovaj tragičan događaj su odnosi između Denisa i uhićene Klementine Letkovske, koji su se, kako smo naveli, dobro poznavali. Njihove nesuglasice su počele još u klubu, da bi sve kulminiralo ispred kluba, gdje se u sukob uključio i navedeni muški dvojac piše 24sata.

Tot i djevojka nisu zajedno došli u diskoteku niti su sjedili za istim stolom, ali je u jednom trenutku Denis došao do njih. Klementina je cijelu noć bila u društvu Gorgievskog. Njih troje Osnovno državno odvjetništvo u Skoplju tereti za kazneno djelo – ubojstvo te im prijeti višegodišnji zatvor. Makedonski ministar policije Oliver Spasovski negirao je tvrdnje da su pokušali zataškati slučaj i naglasio kako čine sve da bi se cijeli slučaj raspetljao i osudili krivci.
 
– Ni u jednom trenutku istraga nije stala, unatoč činjenici da je Klinički centar pokazao da nema vidljivih tragova nasilja. Kolege iz MUP-a nastavili su prikupljati dokaze i praktički cijeli slučaj otkrili u roku od 24 sata. Istraga još traje i obrađujemo sve aktere za koje procjenjujemo da bi mogli biti umiješani u ovaj slučaj. Najvažnije je trenutačno da smo uhitili troje napadača koji će u istražnom zatvoru čekati početak suđenja. Svatko tko ima bilo kakvu odgovornost bit će sankcioniran. Nitko neće biti zaštićen – rekao je Spasovski.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.