24.7.2022. 9:15
0
Mladi u Srbiji podnijeli inicijativu za uklanjanje murala sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića
Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je pozvala gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da naloži komunalnim službama da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na Vračaru. Gradonačelnik odgovara da "ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini".

Šapić je istakao da je Haški tribunal za njega “izgubio kredibilitet kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, mnogo ranije nego što je osudio Mladića”. 

“Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio, ali znam da je Mladić branio srpski narod i da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi verovatno završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta“, kazao je Šapić, prenosi Beoinfo.

On je istakao da “uvijek možemo govoriti o grafitima i o komunalnom redu u Beogradu“, ali je, kako je rekao, zamolio javnost da u te stvari ne miješa Haški tribunal i njegove presude.

“U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i morat ćete sačekati nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mjesto i da vam ispunjava te vrste haških želja“, poručio je Šapić.

YIHR Srbija je prethodno pozvala Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića na Vračaru.

“Već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu su ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope poslije Drugog svetskog rata“, ukazala je Inicijativa mladih.


(Patria / Aldina R.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.