2.8.2022. 11:13
0
Volfgang Petrič: Sukob na Balkanu ima potencijal za eskalaciju
FOTO: Ilustracija
Bivši izaslanik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič ocijenio je da se na Balkanu događa sukob koji se može obuzdati, ali ipak ima potencijal za eskalaciju, i da zvaničnici treba što prije da se verbalno razoružaju.

"Jer, kao što smo vidjeli u Ukrajini, ova vrsta verbalne eskalacije lako se pretvori u vojnu eskalaciju“, rekao je Petrič za Radio Slobodna Evropa i ocijenio da je Vlada Kosova donijela mudru odluku da odloži sprovođenje odluka o registarskim tablicama i ličnim ispravama.

Prema njegovim riječima EU bi trebalo da učini više za dijalog u kojem posreduje između Kosova i Srbije, a ovaj primjer pokazuje kako odlaganje procesa ne funkcioniše. Petrič je rekao da je zbog rata u Ukrajini, u istočnoj i jugoistočnoj Evropi situacija postala puno emotivnija i nestabilnija i da od agresije protiv Ukrajine koju je pokrenula Rusija postoji određeni efekat prelivanja na Balkan.

Ocijenio je da su NATO i Kfor u pripravnosti na Kosovu i da je međunarodno prisustvo važno kako bi se osigurao nastavak dijaloga i kompromis.

"Mislim da je jedini način na koji mogu reći kao diplomata da se vratimo pregovorima i nastavimo da angažujemo gospodina Lajčaka (Miroslava, specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije) i Evropsku uniju i pronađemo izlaz i rješenje iz ove vrlo opasne situacije“, rekao je Petrič.

On je ocijenio da su obje strane prihvatile Evropsku uniju kao posrednika i da EU mora biti prisutna i vrlo aktivna i u Beogradu i u Prištini, i da samo tada mogu videti napredak.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.