8.8.2022. 19:48
0
Kurti dao zabrinjavajuću izjavu: Bio bih neodgovoran kada bih rekao da sukob Kosova i Srbije nije moguć
Albin Kurti, premijer Kosova, izjavio je kako je sukob ove zemlje sa Srbijom moguć nakon što je svijet vidio šta je Rusija uradila Ukrajini.

- Rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije je visok. Bio bih neodgovoran ako bih rekao drugačije, rekao je Kurti.

Ističe kako ne smatra da bi se sukob mogao dogoditi zbog NATO-ovog kontigenta na Kosovu.

- Ipak smo mi demokratija koja graniči sa autokratijom. Posljedica fašističke ideje panslavizma koju ima Kremlj, prva je bila Ukrajina. Ako dođe do druge epizode, nastat će problemi u Pridnjestrovlju, a onda je vjerovatno i da će se razviti rat na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu, kazao je on u izjavi za talijansku La Repubblicu.

Kada je riječ o odnosima Vučića i Putina, Kurti kaže da se oni sastaju u prosjeku dva puta godišnje. Za njega to, kako kaže, nije normalno.

- Prošle godine planirali su 91 zajedničku vojnu vježbu, a izveli 104. Dvije najvažnije zovu se ‘Slovenski štit‘ i ‘Slovensko bratstvo‘. Srbija je od augusta 2001. godine postavila 48 vojnih operativnih baza, poručuje Kurti.

Govoreći o barikadama koje su proteklog vikenda postavljene na sjeveru Kosova, premijer ove zemlje ističe da je to sve organizovao Beograd, a podržala Rusija.

- U nedjelju, na graničnim prijelazima koji su bili otvoreni, izdato je 2.679 dokumenata bez incidenta. Zato su morali nekoga zvati na barikade, protest nije spontano nastao odozdo, organizirao ga je Beograd, a podržala Rusija, rekao je on.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.