19.8.2022. 8:46
0
Skupština danas glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore
Crnogorski parlament će danas drugi put u pola godine odlučivati o padu ili opstanku Vlade Crne Gore.

Kao što je krajem februara odlučivano o padu Vlade Zdravka Krivokapića, pred poslanicima Skupštine Crne Gore se nalaze dva prijedloga o obaranju Vlade Dritana Abazovića.

Obje vlade su formirane na osnovu rezultata parlamentarnih izbora iz avgusta 2020. godine, kada smijenjena tridesetogodišnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Naime, danas će se na sjednici na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Ðukanovića, izjasniti o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Inicijativu je podnijelo 36 zastupnika DPS-a, Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca (DUI) samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

Da bi inicijativa prošla u parlamentu potreban je 41 glas, što znači da im nedostaje pet glasova, prenosi Tanjug.

Posljednjih dana u podgoričkim medijima se špekuliralo da bi tu razliku u glasovima mogli nadomjestiti poslanici Demokratske Crne Gore.

Kakav će biti ishod sjednice, koja je zakazana za 11:00 sati, teško je predvidjeti, posebno nakon što je šest stranaka, predvođenih DF-om, podnijelo prijedlog da se o nepovjerenju Vladi i opozivu predsjednice parlamenta Danijele Ðurović glasa na sjednici 2. septembra.

U međuvremenu, Abazović je u više navrata ponovio da glasanje u parlamentu dočekuje “spreman i relaksiran”, kao i da nema ništa protiv prekomponiranja parlamentarne većine.

Prema Ustavu Crne Gore, ako vlada dobije povjerenje, potpisnici prijedloga ne mogu podnijeti novi prije isteka tri mjeseca.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.