26.8.2022. 19:15
0
Ruske službe napale ključne informacijske sisteme u Crnoj Gori
Crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost objavila je da iza kibernetičkog napada na crnogorske institucije stoji nekoliko ruskih službi, prenijeli su crnogorski mediji, uz ocjenu da možda dolazi do vrhunca hibridnog rata.

Crnogorska obavještajna agencija navodi i da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla biti sva "ključna infrastruktura", poput elektroenergetskog sistem ili vodoopskrbe.

Naveli su i da riječ o napadu kakav nije izveden nigdje drugdje te da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Crnogorska vlada nešto ranije je objavila da je Crna Gora od četvrtka navečer izložena novoj seriji organiziranih kibernetičkih napada na vladinu informatičku infrastrukturu.

"Iako su trenutno iz sigurnosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost građana i gospodarskih subjekata i njihovih podataka nije ni na koji način ugrožena. Crna Gora je o detaljima napada, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016., informirala međunarodne saveznike", saopćeno je iz crnogorske vlade.

Ruske službe napale su 2015. i 2016. informacijski sustav crnogorske vlade, uoči prijema Crne Gore u NATO.

Crnogorski premijer Dritan Abazović zbog informatičkih napada sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Abazović je u obraćanju medijima ocijenio da su najnoviji napadi na vladine servere politički motivirani te je potvrdio da se radi o vrlo ozbiljnim napadima.  

Naveo je i da nadležne službe prate situaciju te da su uključeni Agencija za nacionalnu sigurnost, Uprava policije i Ministarstvo obrane Crne Gore, navodi Hina. 


(Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.