26.8.2022. 23:38
0
Ubio suprugu, pa pokušao i sebe: Dozivala djecu, oni je zatekli u lokvi krvi
Nuklearna elektrana Zaporožje ostala je potpuno odsječena od električne mreže, što se dogodilo prvi put otkad je puštena u pogon prije više od 35 godina, javila je ukrajinska nuklearna tvrtka Energoatom.

Energoatom je objasnio da je elektrana isključena iz mreže nakon što je dalekovod oštećen zbog požara u jamama s pepelom obližnje istoimene termoelektrane na ugljen, koji je izazvan granatiranjem. Ostala tri dalekovoda su ranije oštećena u terorističkim napadima ruskih snaga, dodali su.

Zbog najnovijeg oštećenja bili su, kažu, prisiljeni isključiti iz mreže i posljednja dva reaktora koja su bila aktivna, od ukupno šest, napominjući da rade na popravku te da su sigurnosni sistemi koji snabdijevaju nuklearku strujom iz termoelektrane nastavili raditi.

Nekoliko sati kasnije IAEA je javila, pozivajući se na ukrajinske izvore, da je posljednji dalekovod vraćen u funkciju. Time je, barem privremeno, izbjegnuta opasnost od katastrofalnog kvara rashladnih sistema za reaktore i istrošene gorivne šipke, odnosno od njihovog pregrijavanja i topljenja. Energoatom je ranije upozorio da rashladni sistem, u slučaju nestanka struje u elektrani, ovisi o rezervnim generatorima na dizel.

Aleksandar Lukašenko rekao je da su bjeloruski vojni avioni SU-24 preuređeni za nošenje nuklearnog oružja

- Da osoblje naše nuklearke nije reagiralo nakon nestanka struje, već bismo bili prisiljeni prevladati posljedice radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane na korak do radijacijske katastrofe, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Vladimir Rogov, ruski okupatorski gradonačelnik Enerhodara, izjavio je pak da je požar koji je doveo do prekida na dalekovodu “rezultat provokacija boraca Zelenskog”.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da su bjeloruski vojni avioni SU-24 preuređeni za nošenje nuklearnog oružja. Lukašenko je kazao novinarima da je taj potez dogovorio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bjelorusija nema svoje nuklearno oružje, ali je saveznik Rusije i dopustila je da se njen teritorij koristi za rusku invaziju na Ukrajinu.

RUSKI PLIN
Rusija troši velike količine prirodnog plina koje bi prije izvozila u Njemačku, dok troškovi energije u Evropi rastu.

Iz Gazproma su rekli kako su ruska skladišta plina puna 91,4 posto. Ruske vlasti ranije su objavile da će potreba za punjenjem domaćih skladišta biti prioritet nad izvozom plina.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.