5.10.2022. 14:38
1
Grlić Radman: Milanović prostačkim rječnikom šteti hrvatskoj diplomaciji
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je predsjednika Zorana Milanovića nazvao bleferom i lažovom koji svoji prostačkim rječnikom šteti hrvatskoj diplomaciji i optužio ga je da je kao „Račanov batler i ulizica“ pogrdno govorio o Hrvatima u BiH.

U nastavku sukoba između Zrinjevca i Pantovčaka po pitanju politike prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Milanović je dan ranije ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH nazvao „spomenikom hrvatske pasivnosti“, a intervenciju u Izborni zakon visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta ocijenio je "velikim ništa".

Grlić Radman je u srijedu u gostovanju u emisiji „A sada Vlada“ na Hrvatskom radiju rekao da Milanović „svojim prostačkim vokabularom zagađuje i pojednostavljuje cijelu stvar u ozbiljnom političkom trenutku za BiH“. 

Ministar je rekao da o intervenciji „treba slušati što kažu predstavnici Hrvata u BiH“ te da se može reći da je Milanović „običan blefer i politički dezorijentiran čovjek koji se našao u živom pijesku vlastitih laži, zabluda i krivih procjena“.  

Grlić Radman je ponovno pohvalio Schmidtovu odluku kao „prvi korak“, nazvavši njegovu odluku „revolucionarnom“ i „smjelom“. 

Visoki predstavnik „nije imao široku podršku za to“, rekao je ministar i podsjetio na prosvjede Bošnjaka u srpnju u Sarajevu te posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg je u Hrvatsku „pozvao Milanović“, a ovaj nije krio činjenicu podrške čelniku najveće bošnjačke stranke Bakiru Izetbegoviću. 

Grlić Radman je rekao da se Schmidtovom intervencijom omogućuje formiranje vlade nekoliko mjeseci nakon izbora i da Hrvati sudjeluju u izboru predsjednika i dvojice dopredsjednika Federacije BiH.

Ministar je optimističniji oko novog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH Denisa Bećirovića (SDP BiH) čiji je govor nakon izbora „sugerirao da je spreman na razgovor i ima dobar odnos prema budućnosti BiH“. 

Grlić Radman ponovio je da Milanović nije učinio ništa za bosanskohercegovačke Hrvate.  

„Na početku 2000. godine kao Račanov batler i ulizica je pogrdnim riječima govorio o Hrvatima u BiH. Ne želim to ni iznijeti“, dodao je ministar i naglasio kako bi se Milanović zbog toga trebao „pokriti ušima, šutjeti i zahvaliti hrvatskoj vladi“ na naporima za Hrvate u BiH. 

Oni su bili otežani djelovanjem predsjednika koji je „prostačkim vokabularom“ nanio veliku štetu „tihoj diplomaciji vlade“.

„Mi moramo skupljati sve krhotine koje je on slomio, polomio, a koje rade veliku reputacijsku štetu Republici Hrvatskoj i njenoj vanjskoj politici“, rekao je Grlić Radman i izrazio nadu da će Hrvatska nakon idućih predsjedničkih izbora imati predsjednika „civiliziranih i lijepih manira“. 

Komentirajući inicijativu MOST-a da se Željka Komšića proglasi nepoželjnim u Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao da su to „hladnoratovski termini“, prenosi Hina.

Naglasio je, međutim, da Komšić svakako ne može biti sugovornik, ali da se Most „bavi formom, a oni sadržajem“. 



(Fena / Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.