6.10.2022. 22:03
0
Asocijacija balkanskih novinskih agencija ABNA-SE registrirana u Bugarskoj
Asocijacija balkanskih novinskih agencija - Jugoistočne Evrope (ABNA-SE) u četvrtak se registrirala u Bugarskoj kao neprofitno udruženje. Sjedište ABNA-e je u Sofiji, a adresa na koju je izvršena registracija je sjedište Bugarske novinske agencije BTA, javlja ova novinska agencija.

Asocijaciju će predstavljati njen predsjednik Aimilios Perdikaris (generalni direktor grčke novinske agencije ANA-MPA) i generalni sekretar Kiril Valčev (generalni direktor Bugarske novinske agencije BTA).

Upravni odbor ABNA-e čine Aimilios Perdikaris, Skender Krasniqi (KosovaPress Agency) i Serdar Karagoz (generalni direktor turske agencije Anadolu Agency).

Na 30. generalnoj skupštini ABNA-SE u Burgasu (na Crnom moru), koja je održana 19. septembra ove godine, Bugarska je izabrana za domaćina asocijacije, a Valčev je izabran za generalnog sekretara na trogodišnji mandat.

Rezoluciju su jednoglasno usvojili predstavnici novinskih agencija iz 11 zemalja.

Genralna skupština je također usvojila Statut ABNA-e, koji slijedi principe sadržane u Statutu Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA).

Također, 31. generalna skupština održaće se u Solunu, u Grčkoj, na proljeće 2023. godine, a Turska će preuzeti predsjedavanje 2024. godine.

Ideja da se osnuje asocijacija balkanskih novinskih agencija pojavila se na sastanku njihovih predstavnika u Sofiji u septembru 1994. godine.

Prva konstituirajuća generalna skupština ABNA-e održana je u Solunu u junu 1995. godine.

Cilje ove organizacije je da olakša nastavak saradnje među novinskim agencijama u regionu i doprese uspostavljanju atmosfere mira, prijateljstva i saradnje na Balkanu.

Članice ABNA-SE su albanska ATA, bosanskohercegovačka FENA, bugarska BTA, hrvatska HINA, kiparska CNA, grčka ANA-MPA, kosovski KosovaPress, crnogorska MINA, MIA iz Sjeverne Makedonije, rumunski Agerpress i turska agencija Anadolu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.