8.11.2022. 22:30
0
Održan protestni skup ispred Skupštine Crne Gore: "Nema više pristojnosti sa rušiteljima"
Protestni skup pod sloganom „Ima nas“ održan je večeras ispred Skupštine Crne Gore. Prema procjenama organizatora, skupu je prisustvovalo više hiljada građana. Sa protesta je poručeno da građani neće odustati od odbrane države, dok Crnu Goru ne vrate na pravi put.

Organizatori su ranije saopštili da su njihovi zahtjevi organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, povlačenje iz procedure Zakona o Predsjedniku, te dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda. 

Početak i završetak skupa obilježilo je intoniranje crnogorske himne. Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković jedan je od govornika koji su se obratili okupljenim građanima. 

“Nemamo više vremena za pojašnjenja i objašnjenja, evo smo se pojasnili i objasnili već pune dvije godine. I evo su za te dvije godine odveli državu na oltar izdaje i prodaje i udarili na temelje građanske, evropske i moderne Crne Gore”, poručio je Živković. 

Sada su se, kako je dodao, drznuli da udare na kičmu države, da udare na Ustav, na zlatnog orla sa grba, na crvenu boju sa zastave, da udare na pretke koji su krv prolivali, 'i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila ispod plavoga svoda'.

“Udarali su kukavički i iza leđa, udarali su besprizorno, udarali su vjerujući da je stvar u Crnoj Gori završena, misleći da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. Našu pristojnost i civilizovan odnos, našu toleranciju i uvažavanje onoga koji misli drugačije tumačili su kao slabost. A nijesu bili svjesni da smo ih kao slabije od sebe čojski štitili sve dok prije nekoliko dana nijesu prešli i poslednju liniju koju smo im bili spremni istolerisati! Zato im, kao i prije nekoliko dana, i sa ovoga mjesta poručujem da su nas potcijenili. Potcijenili su stamenu Crnu Goru, potcijenili su slobodarsku crnu Goru, potcijenili su gene koje nosimo, potcijenili su vjerujući da je sve završeno.

E pa evo ima nas, i ne da nije završeno, nego je tek počelo. Tek smo počeli i čuće nas i danas i sjutra i svakog dana, čuće nas na svakom mjestu, na ulici, na trgu, zgradi, svuđe će se vijoriti crvene zastave i pjevati majskoj zori, čuće nas nikad jače i nikad glasnije, jer od večeras ništa više neće biti isto”, naglasio je Živković.

Živković je istakao da 'nema više bijelih rukavica ni umivene retorike'.

“Nema više pristojnosti sa rušiteljima. Udarili su na obraz i dostojanstvo, a kada se dostojanstvo brani u Crnoj Gori, zna se šta to znači. Zato sam im i vidio strah u očima. Zato što znaju da nema nema veće svetinje od odbrane države koja je stvarana vjekovima. Večeras sam ovdje sa vama da bih sjutra mogao podići glavu na humci pokojnoga đeda koji se krvario za granice ove države, i da bih sjutra mogao sina u oči pogledati znajući da sam sa svojom generacijom dao sve što imam za odbranu, napredak i razvoj Crne Gore. Zato se mi od večeras više ne borimo samo da sačuvamo institucije, odbranimo Ustav, pravni poredak, već da se u knjigama o nama uči kako smo dostojno stali na branik vrijednosti građanske i evropske Crne Gore, i borimo se da nas neko ne upiše na dnu stranice kao propratne i blijede pojave koje su samo nijemo stajale dok se rušio ustavni poredak i dok se rušila Crna Gora. Nećemo nijemo stajati, ovo je bedem preko kog više neće proći”, kazao je Živković. 

Zbog toga, kako je dodao, moramo biti istrajni.

“Moramo biti složni, jedinstveni i zajednički istrajavati na ostvarenju naših zahtjeva. Crnoj Gori trebaju izbori! Moramo povratiti red, moramo povratiti institucionalnu snagu, moramo se vratiti na evropski put i moramo učiniti Crnu Goru pristojnim domom za svakog ko u njoj želi da živi, uči, zasniva porodicu i vezuje svoju ličnu sudbinu. Ovo je borba za pravo na pristojan život, ovo je borba za buduće generacije, ovo je borba u kojoj ne smijemo odstupiti. Idemo na izbore, da građani daju svoj sud i da nakon izbora vratimo Crnu Goru na evropski put, da odbranimo naše građansko uređenje i vratimo institucijama snagu jer će samo tako Crna Gora biti vječna. Neka znaju – tek smo počeli i nećemo stati do ostvarenja ovih ciljeva. Neka je vječna Crna Gora”, zaključio je Živković.

Portparol SD-a Nikola Zirojević kazao je da je večerašnji skup skup odbrane Ustava Crne Gore i skup protiv nastavka srozavanja svih institucija naše države.

“Pored sve naše dobre volje i želje da unutar institucija sistema riješimo sva otvorena pitanja, natjerali su nas da izađemo na ulicu. Ali neka znaju da smo i tome naredni, jer su ovo ljudi koji  su prošli Belveder, Bogetiće, 13. jul u Nikšiću i sve nedaće koje su nas u ove dvije godine zadesile. Neka čuju da među nama nema ni trunke straha, jer znamo da smo na pravoj strani i jer branimo našu jedinu kuću, našu svetinju - građansku Crnu Goru”, istakao je Zirojević.

Dodaje i da 'Crnogorce ne plaše Dritanovi suzavci i gumeni meci, ne plaši nas njegova vika, dreka i prijetnje, jer da smo se takvih plašili, ove države ne bi bilo, a mi bismo bili nečije sluge, baš kao što je to danas Dritan Abazović'.

Komentarišući poziv za dogovor oko sudija Ustavnog suda, Zirojević je kazao:

“Nema sjedanja za isti sto sa rušiteljima Ustava dok god ne odustanu od svog nauma. Predsjednik Crne Gore nije ime i prezime, predsjednik Crne Gore je državna institucija - ne smijemo dozvoliti da funkcija prvog čovjeka države bude na ovaj način srozana, ne zbog aktuelnog predsjednika, nego i zbog njega, ali i zbog svakog sljedećeg. Mi danas čuvamo Ustav, da bismo sutra sačuvali ovu državu - zato od ove borbe nećemo odustati. Povlačenje zakona o predsjedniku, izbor usaglašenih sudija Ustavnog suda i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, poručio je Zirojević. 

Politički analitičar Danilo Kalezić kazao je da se dosta ćutke posmatralo kako politička posluga Aleksandra Vučića sistematski uništava ste što su stvarali crnogorski preci.

“Ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju, reče li pjesnik. Dosta smo 'pjevali'. Dosta smo - liše Belvedera - gotovo ćutke posmatrali kako jeftina politička posluga Aleksandra Vučića sistematski uništava sve što su stvarali naši preci - naši đedovi i prađedovi. Manje perom, više i 'svijetlim oružjem' i 'srcem u junaka'. Tek je generacija naših očeva, zahvaljujući politici upravo ovih stranaka čije ste predstavnike čuli i kojih se više nećemo stiđeti, dobila mogućnost da 21. maja 2006. olovkom/perom vrati ono što nam je 1918. oteto - Državu! Isti koji su 1918. oteli i ponizili Crnu Goru, računajući na sljedbenike i potomke onih koji su već jednom izdali, danas pokušavaju da ponove zločin. Odmah da im kažem: loša vam je računica. Toga filma nećete gledati. Dosta je bilo gaženja crnogorske zastave, simbola naše države i naše slobode, imena crnogorskog. Nikad više 1918.”, poručio je Kalezić.

Kako je dodao, put kojim idemo je jedan - evropski i zapadni.

“Tamo sam završio najbolje škole i dobro znam gdje je mjesto mojoj zemlji - u civilizaciji u kojoj se poštuje čovjek, zakon i sloboda, a ne u tamnom vilajetu, u kojem caruju sila, bezakonje i zločin. Naš je cilj EU, a ne rusko-srpska gubernija”, kazao je Kalezić. 

Obratio se i premijeru Crne Gore, kao i ministru unutrašnjih poslova.

“Dritanu Abazoviću i njegovom posilnom, Cetinjaninu koji ne zaslužuje ni ime da mu pomenem - ali će ga, kao i sve izdajnike, pominjati istorija - nijesu bila dovoljna ni naša ni upozorenja naših zapadnih prijatelja. Iznajmljen od Aleksandra Vučića, čija ratna politika prijeti da ponovo zapali Balkan, Abazović i URA od Crne Gore nastavljaju da prave ono što je 1918. napravio unuk kralja Nikole. U tom kobnom naumu Abazovića i URu prati dvojac, kojim komaduje ruska agentura sa sjedištem u Crkvi Srbije. Oni su bili spremni da žrtvuju živote 10 Crnogoraca za jednog popa. Nećeš, Dritane, nećete Spajiću i Milatoviću. Nećete više gaziti i ponižavati Crnu Goru i Crnogorce. Nećete, dok je Lovćena i Durmitora, dok je sunca i dok je Grahovca. Nijesi htio pjesmu, sad gledaj oluju, jer - ima nas”, zaključio je Kalezić. 



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.