23.11.2022. 22:13
0
Velika afera u Hrvatskoj: Vojni špijuni pronevjerili državni novac, USKOK češlja papire
USKOK istražuje nezakonito trošenje državnog novca u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) u Hrvatskoj.

Prikuplja se dokumentacija i istražuju sumnje na račun vojnih špijuna, ali i nekoliko bliskih saradnika čelnog čovjeka te vojne agencije, potvrđeno je u srijedu Dnevniku Nove TV.

Kako je rečeno, istražuju se putni nalozi. Želi se utvrditi imaju li isplate među vojnim obavještajcima i pokriće.

Tužitelji su se uključili u slučaj mjesecima nakon što je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost upozorio da se ondje krši zakon. Novac vojne agencije nezakonito troši, navodi se.

Sumnja se da su vojni špijuni pronevjerili iznos od dva miliona kuna. To i nije konačan broj. Navodno je riječ o novcu za službena putovanja i zadaće u misijama u Poljskoj, Libanonu, Litvi.

Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost rekao je za Novu TV da definitivno ima krivične odgovornosti.

“Ako je nestao novac, to je krivična odgovornost.

Vidljivo je da je stvar ozbiljna, jer je i DORH ušao i radi se jedna finansijska forenzika”, dodao je on.

Dnevnik Nove TV neslužbeno saznaje da niko od najmanje desetak osoba i radnika agencije upletenih u aferu nije suspendovan , ali rade na drugim pozicijama.

Iz Ministarstva odbrane Hrvatske poručuju da se Vojna sigurnosno-obavještajna agencija očitovala da zbog zakonskih ograničenja nije u mogućnosti odgovoriti na pitanja o tome.

“Situacija je definitivno šizofrena. VSOA je važna sastavnica hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sistema.

Mislim da je vrijeme da gospodin Plenković prihvati Milanovićev poziv na zajednički operativni sastanak. Ovo je pitanje i sigurnosti i Hrvatske kao države”, rekao je Hajdaš Dončić, prenosi Nova TV.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.