11.12.2022. 8:15
0
Kurti: Kosovo ne želi sukob, ali će na agresiju odgovoriti svom snagom
FOTO: N1
Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo ne želi sukob, ali da će na agresiju odgovoriti svom snagom koju ima, javlja portal Kosovo onlajn, navodeći Kurtijevu izjavu poslije najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Beograd od Kfora tražiti da rasporedi svoje vojne i policijske snage na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244, prenosi N1.

Kurti je na Facebooku objavio da će izostanak osude iz EU i SAD „orkestriranog nasilja“ ohrabriti zvanični Beograd na dalje podsticanje na destabilizaciju.

Srbija već nekoliko dana „prijeti Kosovu agresijom“ i poziva na povratak srpske vojske na Kosovo, pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN, naveo je Kurti.

„Žele dvostuko vraćanje u prošlost. Prvi, povratak u vrijeme Miloševića i rata. Drugo, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU. Kosovo je evropska, demokratska i proamerička država. Sa ovim rukovodstvom koje ima, Srbija je autokratska, proazijska i militantna. Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“, napisao je Kurti.

On je ocijenio da su se „nelegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande“ otkrile sad „kad ni registarske tablice za vozila ni datum izbora ne mogu da se koriste kao izgovor“.

Kurti je, kako prenosi Kosovo online, naveo da je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja u kontaktu sa komandantom Kfora i dodao da barikade „maskiranih kriminalaca na severu“ treba odmah ukloniti.

„Kosovo je zemlja slobodnih i vrijednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, pol i godine. Zločinci i rusofili će propasti. Kosovo će pobijediti“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je da je Kurti jedini koji hoće sukobe i rat i koji „slanjem svojih falangi na sjever Kosova i Metohije sahranjuje Briselski sporazum“.

„On je taj bandit koji svaki dan prijeti i dovodi u opasnost živote ljudi, dok Beograd i srpski narod žele mir i uvijek insistiraju na miru. Ali srpskom narodu je dosta Kurtijevog terora, koji neće više da trpi, a srpski narod će svom snagom odgovoriti na Kurtijevu agresiju koja sada pogađa i najmanju djecu u vrtiću. Zaštitiće srpski narod svoju djecu i živote, jer danas je Srbima na Kosovu ugrožen goli opstanak“, napisao je Petković na Facebooku.



(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.