28.12.2022. 21:55
0
Vučić sa Srbima sa Kosova: Sada imamo nedvosmisleno napisano da neće proganjati ljude sa barikada
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da "po prvi put imamo izjavu KFOR-a o nedopuštanju ulaska kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova" i dodao je da je spreman da prihvati svaki odgovor Srba sa Kosova o uklanjanju barikada, jer ih, kako ističe, razumije.

- Prethodnih dana smo pokušavali da pokažemo da postojimo kao narod na jednom dijelu Kosova, gdje su prava naših građana bila veoma ugrožena - rekao je Vučić na sastanku sa Srbima sa Kosova u Raškoj i dodao:

- Mi imamo dokument koji je potpisao Rasmunsen i Hašim Tači, danas smo prvi put dobili nešto što je za nas izvor prava i jasno propisuje stav KFOR-a, da bez njega i odobrenja srpske zajednice, pa čak na kraju i Srbije, kosovske bezbjednosne snage ne mogu biti prisutne na sjeveru Kosova.

On je rekao da su tokom ovih dana, ali i prethodne noći imali teške razgovore sa međunarodnim predstavnicima koji su insistirali na uklanjanju riječi "barikade".

- Za ovu riječ "barikade" borili smo se cijelu noć da niko ko je bio na njima ne može da bude procesuiran, cijelu noć - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da očekuju da policajac Dejan Pantić "svaki čas bude u svojoj kući".

- Pošto se sada zaobilaze barikade i gledamo kako da ga dovedemo - rekao je on.

Vučić je naveo i da je zbog aktuelnih dešavanja otkazao sutrašnju godišnju konferenciju.

Pored predsjednika Srbije, u kasarni u Raški, prisutni su i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.