29.12.2022. 11:12
0
Kosovo: UNMIK poziva predstavnike Beograda i Prištine da se vrate dijalogu
Voditeljica UNMIK-a Caroline Ziadeh pozvala je danas predstavnike Beograda i Prištine da se vrate dijalogu i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, istodobno pozdravljajući mjere koje su poduzete kako bi se smanjile napetosti te odluku o uklanjanju barikada.

Kako stoji u saopćenju iz te misije, Ziadeh  je istaknula važnost pridržavanja obveza i nastavka razgovora bez odlaganja kako bi se u potpunosti riješila otvorena pitanja i normalizirali odnosi.

Kosovska policija priopćila je da je granični prijelaz "Merdare" ponovno otvoren za promet te da je barikada, koja je postavljena 27. decembra uklonjena.

Kosovo je u srijedu zatvorilo najveći granični prijelaz nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane kako bi podržali svoje sunarodnjake na Kosovu u odbijanju priznanja neovisnosti zemlje.

Nakon tri sedmice blokade danas bi trebale biti uklanjanje barikada na sjeveru Kosova što je  kasno sinoć najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s predstavnicima Srba s Kosova.

Odluka o uklanjanju barikada donesena je nakon što je u srijedu bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić, koji je uhapšen zbog sumnje da je sudjelovao u napadima na članove Centralne izborne komisije, pušten iz pritvora, ali mu je određen kućni pritvor.

Hapšenje dvojice bivših srpskih policajaca, optuženih za nerede u lokalnim izbornim komisijama, izazvalo je lokalne Srbe da blokiraju ceste i napetosti dovelo na rub sukoba. SAD i EU angažirale su shuttle diplomaciju da smanje tenzije, dovedu strane za stol i potaknu ozbiljnije razgovore.

Beograd ustrajava na tome da je EU garant za provođenje Briselskog sporazuma iz 2013. kojim se Priština obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina, a na toj obavezi u novom valu diplomatskih pregovora insistira i SAD, nastojeći omekšati Vučića u postizanju trajnog rješenja.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.