29.1.2023. 20:19
0
Hrvatska planira uvođenje bakšiša u sistem fiskalizacije
Privredna komora Hrvatske (HGK) priprema nacrt zakona po kome bi bakšiš ušle u sistem fiskalizacije ugostitelja i razgovara se o datumu njegovog stupanja na snagu, saopštilo je danas Udruženje ugostiteljskih poslova HGK.

Pojam bakšiša trenutno ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu pa se elektronski naplaćen bakšiš tretira jednako kao osnovni dohodak, prenosi Hina.

Uvođenjem bakšiša u poreski sistem bakšiš postaje neoporezivi prihod sve do određenog iznosa na godišnjem nivou.

Sav prihod od bakšiša preko dogovorenog neoporezivog limita će se oporezivati kao drugi prihod, kako bi se izbjegla opasnost od zloupotrebe neoporezivih prihoda.

Oporezivanje drugog prihoda svakako je povoljnija opcija za sve nego trenutna situacija, smatraju u Udruženju ugostiteljskih poslova i dodaju da je još potrebno da se defniše godišnji neoporezivi limit.

Očekuje se da će ova mjera povećati prihode radnika u ugostiteljstvu i privući novu radnu snagu u ovaj sektor.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.