1.3.2023. 16:16
0
Ovo bi mogla biti „nagrada“ za Srbiju ako Vučić potpiše sporazum
FOTO: Twitter
Beograd i Priština načelno su se saglasili da prihvataju evropski plan za Kosovo, ali još uvijek nije potpisan sporazum.

Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje se da će se "nešto" potpisati do 24. marta. Time bi se spriječio Zapad da upotrijebi "štap", odnosno kaznu ukoliko dvije strane ne budu konstruktivne. Budući je Srbija prihvatila prijedlog zapadnih partnera, Beograd sada potencijalno očekuje „šargarepu“ odnosno nagradu. To mogu biti investicije poput Mercedesa ili ubrzanje na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se u ponedjeljak u Briselu, a zaključak je jasan – obje strane su prihvatile evropski prijedlog. Prema riječima Kurtija, on je želio da potpiše sporazum, dok Srbija nije, što je potvrdio i predstavnik Srbije. Kako Vučić tvrdi, „nešto“ će morati da se potpiše do 24. marta, a zapadni partneri su pohvalili proces dijaloga i pozvali na dodatno ubrzanje kako bi se u potpunosti normalizovao odnos.

Za javnost i analitičare ovo je samo nastavak „kuhanja žabe“, što će prije ili kasnije rezultirati sporazumom dvije strane. Ukoliko se to desi, Beograd očekuje nagradu koja je bila neka vrsta „nadoknade“ za gutanje žabe, piše Nova.rs.

Dolazak Mercedesa i investicija vrijedna 2,7 milijardi eura

Prema saznanjima portala Nova.rs, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je početkom decembra sastanak u Briselu sa predstavnicima Mercedesa, kompanije Rio Tinto i Evropske banke za obnovu i razvoj, a povod je bio velika investicija koja, kako se navodi, bi trebalo da stigne u Srbiju.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao naš portal, ovaj posao, koji će sklopiti Vlada Srbije, vrijedan je oko 2,7 milijardi eura.

Prema riječima izvora portala Nova.rs, na sastanku u decembru je dogovoreno da ugovor bude potpisan krajem februara, te da će javnost sve informacije o investiciji dobiti u martu. Kako se navodi, Srbija bi trebalo da dobije fabriku električnih automobila, a ova investicija bi trebalo da bude jedna od tzv. „šargarepi“ za Srbiju ukoliko prihvati francusko-njemački prijedlog za Kosovo i uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom (EU).

Da li je realno očekivati još „mercedesa“ i novih „šargarepi“?

Sagovornik Nove smatra da je Vučić dio šargarepe već pojeo tokom 10 godina, jer je Kosova odavno trebalo da bude sklonjeno sa agende. Zbog toga nije realno očekivati previše ustupaka od strane Zapada ali to što će se dobiti svakako mogu biti investicije i brži put ka EU.

„Dosta je teško u ovom trenutku utvrditi šta će biti šargarepa. Vidjeli smo da se u medijima navodi da će Mercedes doći, ali ne bih smio da kažem da će to biti sve. To će biti potencijalno dio paketa od strane Zapada. Sa druge strane, treba imati u vidu da je on dosta šargarepe već dobio u prošlosti. Puštali su ga 10 godina da odugovlači, što je na neki način već nagrada. Trošio je kredit i sada smo ovdje gdje jesmo“, kaže Popović za Novu.

Komentarišući šta bi sve mogle da budu „šargarepe“, odnosno nagrade ukoliko se potpiše sporazum, Popović ističe da to mogu biti investicije poput pomenutog Mercedesa ili ubrzaniji evropski put.

„Do sada je Francuska bila ključna zemlja koja je usporavala ulazak Zapadnog Balkana u EU. Budući da je ovo francusko-njemački prijedlog, kasnjie preimenovan u evropski, upravo ova zemlja može da otvori put Srbije u EU. Ako Makron promijeni politiku, može da dođe do ubrzanja evropskog puta. Naravno, od srpske strane zavisi koliko će biti dinamično“, podvlači Popović, piše Nova.rs

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.