24.3.2023. 11:25
0
Đukanović: Ući ćemo u EU i imati prosječnu platu 1.500 eura
Predsjednik DPS-a Milo Đukanović i kandidat na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, u razgovoru sa građanima na tribini u Zagoriču, kaže da je cilj svake odgovorne politike poboljšanje životnog standarda.

Naglasio je da se do tog cilja mora doći na odgovoran način a ne manipulacijama i sijanjem iluzija.

- Kad Crna Gora postane članica EU, realno je da prosječna plata bude 1.500 eura. Do toga dolazimo realizacijom reformi i ulaskom u članstvo u EU.

Ovo je realno, sve ostalo opasno prijeti da ovu zemlju uvede u bankrot. Ovakvom politikom kakva se sada vodi, ova zemlja teško može izbjeći bankrot do kraja 2023. - rekao je Đukanović.

Ocijenio je važnim voditi računa o jednoj bitnoj činjenici.

- Koliko god je bila važna visina plata i penzija, to nije ipak kompletan životni standard. Jako je važno kakav je nivo zdravstvene usluge, kakvo je obrazovanje - smatra Đukanović.

Ističe i da se manipulanti koji populizmom žele da steknu političke poene poigravaju sa sudbinom ljudi.

- Ne dajmo se zavarati, ne dajmo manipulantima da nam iluzijama stvaraju nerealna očekivanja. Politika ne smije biti vještina manipulacije ljudima, ona je odgovorna javna djelatnost.

Prirodno je da svi želimo da svako od nas, naše potomstvo, svaki građanin Crne Gore živi na onom nivou životnog standarda koji postoji u razvijenoj Evropi.

Ako politika koja vrši vlast nema to kao svoj konačan cilj, to nije dovoljno dobra i odgovorna politika. To je naša osnovna ideja vodilja.

Sve što smo do sada radili - čuvanje mira, međunacionalnog sklada, obnova nezavisnosti, ulazak u NATO, su dionice na tom putu koje treba da nas dovedu do životnog standarda Crne Gore primjerenog Evropi 21. vijeka - poručio je Đukanović.

Dodao je da "alternative koje nam se nude kroz Open Balkan i 'srpski svet' su zamajavanja nacionalista koji žele da nas vrate u nacionalna i vjerska prebrojavanja i dovode u pitanje i sekularni karaker crnogorske države".

Također, podsjetio je na globalni kontekst, sukob između Istoka i Zapada, koji se uvijek reflektuje na naš region i podstiče nacionalizme i velikodržavne projekte.

Đukanović je u nastavku rekao da se on ne predstavlja lijepim željama, već svojim ostvarenjima, te je pobrojao sva historijska postignuća politike koju je predvodio.

Između ostalog, kazao je da je ta politika postigla da ekonomija Crne Gore postane samoodrživa, iako to nikada nije bila u svojoj historiji.

Ističe kako je uvjeren da će pobjede na izborima 2. aprila i na parlamentarnim 11. juna, povratiti normalnost i stvoriti uslove da Crna Gora uhvati priključak sa onim trendovima koje je imala do 30. augusta 2020. godine.

Ubijeđen je, dodaje, da tokom njegovog predsjedničkog mandata Crna Gora postaje članica EU, da će se paralelno sa tim osigurati ozbiljan ekonomski razvoj, na kojem će se jedino zdravo utemeljiti rast životnog standarda, rast plata i penzija što je konačan cilj politike koju predstavlja.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.