31.3.2023. 13:02
0
Kurti: Vučiću neću dozvoliti da uđe na Kosovo
FOTO: AP
Čini se kako odnosi na relaciji zvanična Priština i zvanični Beograd nisu ni blizu poboljšanja, a dokaz tome je nove izjava kosovskog premijera Albina Kurtija koji je Vučiću jasno i direktno poručio kako je nepoželjan u njegovoj zemlji.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je sinoć za kosovske medije da Vlada te zemlje radi na novim priznanjima, te da je po tom pitanju nedavno uputio pismo jednoj državi, ne želeći da otkriva kojoj.

Prema njegovim riječima, razlog tome je taj što Srbija ima mrežu ambasada i vanjsku službu koja je u ovom trenutku moćnija od kosovske.

Rekao je da nova priznanja ne zavise u potpunosti od Kosova. Kurti je istakao i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko bude tražio da dođe na Kosovo, neće dobiti dozvolu.

Kako je rekao, "čovjek poput Vučića, koji dovodi u pitanje masakr u Račku i smatra ga izmišljotinom, nepoželjna je osoba na Kosovu".

- Nisam dobio nikakav zahtjev za takvu posjetu i naravno, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, on ne bi bio poželjan na Kosovu. Ako je to osoba koja kaže da je masakr u Račku izmišljotina i nikada nije promijenila stav, mislim da ne treba da dolazi na Kosovo. Naravno da neću dati dozvolu - jasno je poručio Kurti.

Govoreći o priznanju Kosova od strane pet zemalja EU koje to nisu učinile, Kurti je rekao da po tom pitanju značajno pomažu saveznici Kosova.

Dodao je da do sada nije pisao tim zemljama sa zahtjevom da priznaju nezavisnost najmlađe evropske države.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.