14.5.2023. 14:35
0
Korać: Srbija ulazi u fazu političke nestabilnosti
Srbija ulazi u fazu političke nestabilnosti koja je upravo počela i ona se neće zaustaviti ali je vrlo teško reći kojim tokom će dalje ići, kaže u intrevjuu za Geopost Žarko Korać, psiholog i bivši potpredsjednik Vlade Srbije u Kabinetu Zorana Đinđića.

“Ovu nervozu koju Vučić pokazuje nije samo zbog ovih monstruoznih zločina u Srbiji nego i zbog toga što mu curi vrijeme oko Kosovskog problema. Već je dobio opomenu – tekst u Njujork tajmsu, koji je nezavisan, intelektualan, liberalan list najuticajniji američki lista izvan SAD. Dakle, on je dobio opomenu da se ipak zna šta on radi i nervoza je velika: ima kosovski problem, gubitak kontrole onoga što se dešava u zemlji, ovi zločini, naravno, i treće on ima dosta lošu ekonomsku situaciju u državi”.

“Najveći skup u istoriji” koji je Vučić najavio za 26.maj, po riječima Koraća, je znak da se srpski predsjednik uplašio gubitka vlasti.

“Prije svega on ovim mitingom, što je žalosno, obnavlja tradiciju Slobodana Miloševića koji je imao te velike mitinge. Jedan od njih je bio na Ušću kada je književnik Vitezović rekao ‘dogodio se narod’ i to je sad događanje naroda drugi put. Nije onda uspelo a neće uspeti ni sada”.

Korać ocjenjuje i da niko ovoliko nije kontrolisao Srbe na Kosovu kao Vučić.

“Možda Milošević na početku svoje vlasti ali to je bila jedna druga situacija Kosovo tada nije bilo deklarisano kao nezavisno ono je tehnički još uvijek bilo u sastavu Srbije i tadašnje Jugoslavije”.

Sagovornik Geoposta smatra da je Vučić napravio kardinalnu grešku ucjenjujući Zapad i Prištinu povlačenjem Srba iz svih institucija.

“Srbi su bili u vladi, parlamentu, predsjednici opština… On je izazvao jednu ogromnu krizu misleći da će Zapad da stavi pred jedan svršen čin i da Zapad natjera Kurtija da Zajednica srpskih opština izgleda kako on hoće a ne eventualno kako bi Kurti to uradio”.

Korać je uvjeren da Vučić nema namjeru da prihvati i sprovede Ohridski plan.

“Vučić nema namjeru da sprovede Ohridski sporazum, njemu svako rješenje kosovskog pitanja gubi u očima svojih birača. A on isključivo misli na svoje birače. Vučić radi takozvane fokus grupe dva puta dnevno, to je jedinstveno, nikada nisam čuo da to neko radi. On i pre podne i popodne ispituje svoje političke lojaliste i on zna da će izgubiti bilo kojim rješenjem kosovskog pitanja”.

Srbija je, ukazuje Korać, rusku kartu izgubila i Vučić to vidi. “On zapravo nema političku podršku nigdje. Paradoksalno njega još najviše podržavaju SAD i deo Evrope očekujući da će on da učini neki racionalan potez a to je da napravi sa Kurtijem konačno neki dogovor. I Zapad, nedostaje mi prava riječ, mi u psihologiji imamo jedan izraz oblikovanje – oni stalno pokušavaju da ga oblikuju, na srpskom bi rekli ‘nutkaju ga’, po mom mišljenu dosta bez rezultata”.

Korać konstatuje da ni za Zapad ni Evropu nismo prioritetan region.

“Zapadu je u ovom trenutku najvažnije da nema oružanog konflikta, i to je užasno malo očekivanje od regiona”.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.