18.5.2023. 8:31
0
Čeka ga i do 12 godina robije: Pijani vozač pokosio djevojku, ona umrla u bolnici poslije 3 mjeseca
Igor S. (40) iz Niša, optužen je da je 31.decembra 2020. godine oko 17.20 bio u stanju veoma teške alkoholisanosti sa dva promila alkohola u krvi kada je automobilom marke "mazda" pokosio Nišlijku Mariju Šulović (25), koja je preminula tri mjeseca kasnije u Beogradu u toku liječenja.

Na suđenju koje je počelo danasu Višem sudu u Nišu poslije skoro dvije i po godine od teške nesreće, pročitana je optužnica nakon čega su uvodna izlaganja imali predstavnici odbrane i tužilaštva.

Igor S. se tereti da je počinio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 297 za koje se može izreći kazna od dvije do 12 godina zatvora.

– Tužilaštvo i odbrana imali su uvodna izlaganja u toku kojih su predložili svjedoke koji će biti saslušani u toku postupka i dokaze koji će se izvoditi na glavnom pretresu. Odbrana optuženog osporava krivično djelo na način kako je opisano u optužnici – kaže advokat Miroslav Ristić koji zastupa porodicu preminule djevojke.

Prema navodima optužnice, Igor se kretao Donjovlaškom ulicom iz pravca sela Donje Vlase u pravcu Kovanlučke ulice “pod dejstvom alkohola, neprilagođenom brzinom i neobraćajući pažnju na pješake koji su se nalazili na kolovozu”. On se tereti da je bio svjestan da se time ne pridržava saobraćajnih propisa kojima je predviđeno da je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi saobraćajnim uslovima tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju može da predvidi, te da je dužan da obrati pažnju na pješake koji se nalaze na zemljanoj površini pored kolovoza.

Igor S. je optužen da je bio u stanju veoma teške alkoholisanosti, jer je u krvi imao koncentraciju od dva miligrama alkohola po mililitru, što znači da “nije bio sposoban da bezbjedno upravlja vozilom”.

Nije obratio pažnju na pješake

– Na dijelu krivine koja se pruža udesno kretao se i neprilagođenom brzinom kretanja, osobinama i stanju puta, vidljivosti, atmosferskim prilikama i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima razloga da predvidi, kada nije obratio pažnju na pješake koji su se kretali jedan iza drugog desnom ivicom kolovoza gledano iz pravca ulice Kovanlučke, izgubio je kontrolu nad vozilom i prešao na lijevu polovinu kolovoza i tom prilikom prednjom desnom stranom svog vozila udario u predijelu potkoljenice lijeve noge i karličnog pojasa oštećenu koja je bila sa ocem – stoji u optužnici.


Povrede opasne po život

Nakon udarca automobila Marija je pala na haubu automobila pa na vjetrobransko staklo, a potom je odbačena na kolovoz. Zadobila je teške tjelesne povrede glave i mozga, kao i brojne povrede koji su zbirno okarakterisane kao “opasne po život”. Kako se navodi u optužnici, automobil je poslije nalijetanja na Mariju nastavio kretanje, nakon čega je sletio sa kolovoza na zemljanu površinu i prednjim dijelom vozila udario u žičanu ogradu voćnjaka, a zatim i u nekoliko stabala voćnjaka. Marija je preminula u toku liječenja, poslije tri mjeseca, 22. marta 2021. godine u Urgentnom centru u Beogradu, piše Blic.

Stanje joj se naglo pogoršalo

Nalazom komisije vještaka Instituta za sudsku medicinu, potvrđena je veza između zadobijenih povreda i smrtnog ishoda. Naime, povrede opasne po život koje je Marija zadobila u udesu, zahtjevale su dugotrajno bolničko liječenje zbog kojeg je morala da leži u bolničkoj postelji. Prilikom liječenja u KC Niš, uslijed zapaljenskih komplikacija ona je dobila visoku temperaturu, ali joj je stanje poboljšano pa je upućena, nakon dva i po mjeseca, na liječenje u Beograd na Kliniku za rehabilitaciju “dr Miroslav Zotović”. Tu je poslije nekog vremena, međutim, zdravstveno stanje ponovo počelo da se komplikuje, zbog dekubitnih promena na tijelu i bakterije klostridije. To je dodatno oslabilo njen organizam koji se već dugo borio sa teškom povredama zadobijenim u udesu, pa je došlo do trombne embolije u plućima koja je na kraju dovela do smrti.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.