27.5.2023. 16:19
0
Rusija okrivila Sjedinjene Države i EU za eskalaciju napetosti na Kosovu
Rusija je okrivila Kosovo, SAD i EU za eskalaciju napetosti na Balkanu i poručila da zabrinuto prati stanje nakon sukoba kosovske policije s demonstrantima koji su se suprotstavili albanskim načelnicima općina da preuzmu dužnost na sjeveru Kosova gdje su Srbi većina.

Sjedinjene Države i EU u petak su ukorili Kosovo poručivši da primjena sile kako bi gradonačelnici preuzeli dužnosti u većinski srpskim područjima umanjuje napore da se poboljšaju odnosi sa susjednom Srbijom.

NATO je u subotu pozvao Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom.

Sukobi između kosovske policije i demonstranata koji se protive načelnicima albanske narodnosti izazvali su reakciju Srbije te je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak stavio vojsku u stanje vojne spremnosti i naredio da se približi granici.

- Odlučno osuđujemo provokativne korake Prištine, koji su doveli stanje do usijanja te izravno zaprijetile sigurnosti cijelog Balkna, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva obrane Marija Zaharova.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.