30.5.2023. 20:06
0
NATO će rasporediti dodatnih 700 vojnika na Kosovo zbog eskalacije tenzija
Šef NATO-a Jens Stoltenberg je u utorak najavio raspoređivanje dodatnih 700 vojnika na Kosovu zbog tamošnjih napetosti.

"Alijansa će staviti bataljon iz rezervnih snaga u pojačanu pripravnost kako bi on također mogao biti raspoređen ako bude potrebno", rekao je Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno s norveškim premijerom Jonasom Gahr Storeom.

Stoltenberg je pozvao da napadi na Kosovu "moraju prestati", a njegove izjave uslijedile su nakon što je najmanje 30 vojnika NATO-a povrijeđeno u jučerašnjim sukobima.

Jedanaest italijanskih i 19 mađarskih vojnika iz mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) zadobilo je višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava.

Iz vatrenog oružja su ranjena i tri mađarska vojnika, ali njihove povrede nisu opasne po život, saopćio je u utorak KFOR.

Također, više od 53 civila je povrijeđeno od šok bombi i suzavca, prema bolničkim izvorima.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.