30.5.2023. 22:01
0
Kurti: Novi gradonačelnici imaju našu punu i bezuslovnu podršku
Premijer Kosova Albin Kurti danas je u obraćanju građanima kazao da su Policija Kosova i KFOR na sjeveru Kosova granica između nasilnih ekstremista i mirnih institucija.

Kurti je istakao da su kosovske institucije u posljednjih nekoliko sati još više pojačale komunikaciju sa međunarodnim partnerima kako bi se smirila situacija, ali je ponovio da izabrani predsjednici opština na izborima 23. aprila, uprkos slaboj izlaznosti birača zbog bojkota koji je diktiran i nametnut kosovskim Srbima, i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima.

"Stoga imaju našu punu, bezuslovnu i nepokolebljivu podršku", kazao je Kurti.

On je istakao da je juče konačno dokazano da se Kosovo suočava sa "grupama ekstremne desnice u maskama, koje vandaliziraju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koje uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole, kao četvorokraki krst S i Z ruske agresije u Ukrajini". Kurti je rekao da srpska zajednica mora biti oslobođena od njih.

Međutim, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer danas je izjavio da je otkazano učešće Kosova u vojnoj vježbi NATO-a "Defender Europe 2023“, te da je to prva posljedica po Vladu Kosova, zbog odbijanja premijera Kurtija da preduzme korake ka smanjenju tenzija na sjeveru Kosova.

Hovenijer je u susretu sa novinarima nekih medija u Prištini govorio istakao da Vlada Kosova nije koordinisala sa Sjedinjenim Državama akcije preduzete u petak, kada su novoizabrani gradonačelnici u tri opštine na sjeveru ušli u opštinske zgrade.

Kako je kazao, Sjedinjene Države od Vlade Kosova traže da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da povuče policajce iz tri opštinske zgrade na sjeveru.

Opozicione kosovske partije su izrazile zabrinutost zbog konfrontacije Kosova sa saveznicima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasnići je zatražio od Vlade da hitno preispita i promijeni svoj pristup, dok je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da premijer Kurti treba odmah da podnese ostavku.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.