31.5.2023. 22:10
0
Milanović rekao da su "Za dom spremni" i "Slava Ukrajini" isto, brzo odgovorio savjetnik Zelenskog
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prokomentarisao je danas pozdrav „Slava Ukrajini“, kojim ga je nepoznata osoba prekinula za vrijeme govora.

O uzviku Slava Ukrajini rekao je: "Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput Za dom spremni sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te preodgajati. No između Za dom spremni i Slava Ukrajini nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili hiljade Židova, Poljaka… To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje."

O korištenju ZDS-a u Hrvatskoj kazao je: "Svoju poentu sam rekao u više navrata. Ne mogu to raditi u nedogled. To nam radi štetu. Komemoracija u Blajburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao neko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku."

Nakon toga je reagovao savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

- Nekoliko skromnih savjeta hrvatskom predsjedniku Milanoviću. Nemojte živjeti prema infantilnim mitovima ruske propagande. Sada je to već smiješno. Ne bojte se istinite historije. Čini nas jakima. Nemojte tražiti od hrabrih ljudi koji se u Ukrajini bore za svoju slobodu i svoje porodice da se predaju ako vi sami niste spremni braniti vlastitu zemlju. To je jednostavno sramotno. I da, Slava Herojima. Uvijek - kazao je Podoljak.

(Ajdin B.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.