2.6.2023. 8:14
0
Protesti na sjeveru Kosova: Policija i dalje u opštinama, EU i SAD traže nove izbore
Sedmi je dan krize na sjeveru Kosova. Specijalci policije zauzeli objekte lokalnih samouprava. Kako bi se smirila situacija Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Ključni zahtjevi

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borell) rekao je u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani da su to ključni zahtjevi.

Vučić poručuje da je Srbija spremna da učini sve da se situacija smiri i da bi najsnažniji korak za deeskalaciju bilo povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima, na koje je izašlo tri posto birača, piše RTS.

Premijer Albin Kurti, poslije razgovora sa zvaničnikom Bijele kuće, je rekao da je održavanje novih izbora uslovio povlačenjem srpskih demonstranata.

Demonstrantima se pridružili i rudari

Službenici lokalne samouprave i dalje ne mogu na radna mjesta u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

KFOR i dalje blokira opštinske zgrade a na zahtjev Srba rasporedio je snage na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana.

Srbima oko zgrada lokalne samouprave pridružili su se rudari Trepče, koji ne mogu da rade, jer su i pogoni flotacije u Leposaviću blokirani.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.