6.6.2023. 16:22
0
Mogući novi izbori na sjeveru Kosova
FOTO: Twitter
Kosovo je otvoreno za mogućnost novih izbora u četiri većinski srpske sjeverne općine nakon nemira, ali prije toga potrebno je poduzeti druge korake, poručila je danas kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz.

Nasilje se rasplamsalo kada su kosovske vlasti postavile etnički albanske gradonačelnike u općinama nakon što su pobijedili na izborima na koje se odazvalo 3,5 posto birača, razljutivši Srbe koji čine većinu u regiji i koji su bojkotovali lokalne izbore.

Gervalla-Schwarz rekla je u izjavi nakon sastanka s češkim ministrom vanjskih poslova u Pragu da je prekid nasilja prvi uslov za razmatranje novih izbora.

- Da, otvoreni smo za izbore u te četiri općine, ali za nove izbore potrebni su nam međukoraci jer raspisivanje novih izbora a da druga strana izjavi da će ih opet bojkotovati nema smisla - poručila je Gervalla-Schwarz.

Optužila je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je odigrao ulogu u nedavnom nasilju, želeći "učiniti Kosovo nestabilnim" i promijeniti "stvarnost Balkana".

- Duboko sam uvjerena da ovo nasilje nije vezano za ove četiri općine, niti za ove izbore - dodala je.

Pojačanja mirovnim snagama NATO-a počela su stizati na Kosovo ove sedmice nakon nemira, prenosi Hina.


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.