9.6.2023. 20:11
0
Protesti u Beogradu se privode kraju, vlast dobila ultimatum: Do kraja sljedeće sedmice ispunjenje svih zahtjeva
FOTO: Nova.rs
Protesti u Beogradu “Srbija protiv nasilja”, šesti po redu, privode se kraju.

Nakon posljednjeg govora ispred Skupštine, okupljeni građani krenuli su u šetnju. Oni će preko Bulevara kralja Aleksandra, doći do Pravnog fakulteta, a onda Beogradskom ulicom, preko Slavije i Nemanjine ulice do Vlade Srbije.

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je za N1 da očekuje da se do kraja sljedeće sedmice završi skupštinsko zasjedanje i da je to rok do kad vlast ima da ispuni zahtjeve protesta.

Posljednji govornik na protestima bio je glumac Hadži Nenad Maričić koji je najavio zaoštravanje protesta.

“U ime organizatora protesti će dobiti novi oblik. Sa bine ćemo krenuti u nove akcije, zato vas pozivam da vas sljedeći put bude više nego ikad. Nema nazad. Ja organizatore molim u moje ime, u vaše ime, u ime naroda cijele Srbije. Nema nazad. Nema odustajanja. Pobjeda je pred vratima. Gotov je”, uzviknuo je Hadži Maričić.

Na protestima su se prisutnima obratili između ostalih i profesori osnovnih škola i fakulteta, ali i glumica Jelisaveta Seka Sablić.

“Evo, dragi moji. Hoću da kažem prvo zašto sam ja ovdje, zašto dolazim na proteste, zašto želim da budem s vama. Zato što smo svi protiv nasilja. Nasilje je kad pravde nema, kad je jedva dostižna. Nasilje je otimanje zemlje, vode i vazduha. To je nasilje. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama, koji su istjerani sa svojih radnih mjesta bez ikakvih objašnjenja i kojima plate nisu isplaćene. Školski primjer nasilja je Skupština. Jeftino, tabloidno prozivanje glumaca je takođe nasilje”, rekla je Seka Sablić.

Na današnjim protestima su se pojavili i brojni studenti koje su građani pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Podsjetimo, među zahtjevima protesta su smjena ministra policije Bratislava Gašića, direktora Bezbjednosno-informatvne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, smjena rukovodstva RTS i objektivno izvještavanje o protestima. Osim toga, građani traže smjenu članova REM-, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizija Pink i Hepi, ukidanje rijaliti i drugih programa koji promovišu nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.