21.6.2023. 10:02
1
Srbija i Mađarska osnivaju zajedničko preduzeće za trgovinu gasom
FOTO: ilustracija
Srbijagas i mađarsko preduzeće za elektroprivredu MVM osnovaće zajedničko preduzeće radi zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, prenosi “Politika”.

Sporazum o osnivanju ovog preduzeća trebalo bi da bude potpisan sutra na Strateškom savjetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću.

U petak je u Službenom glasniku objavljeno i rješenje Vlade kojim se daje prethodna saglasnost na osnivanje privrednog društva “SERBHUNGAS”. Kako se navodi u rješenju, ono je donijeto u skladu sa odlukom koju je Nadzorni odbor Javnog preduzeća “Srbijagas” donio 25. aprila ove godine.

Mali je najavio da će Srbija i Mađarska sutra potpisati veliki broj sporazuma.

“Mi ćemo potpisati nekoliko veoma važnih sporazuma: za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, a na tome radimo i dodatno kada je PDV u pitanju, u oblasti razvoja putne infrastrukture, zatim u oblasti odbrane i u vezi sa unutrašnjim poslovima. I što je meni posebno važno, potpisaćemo sporazum o izgradnji naftovoda kojim ćemo povezati našu rafineriju u Novom Sadu sa Mađarskom, čime sebi dajemo mogućnost da, osim (naftovodom) Janafom preko Hrvatske, dobijamo sirovu naftu za naše rafinerije preko naftovoda Družba, koji ide i preko Mađarske”, rekao je Mali.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.