13.7.2023. 9:39
0
Predsjednik Srbije traži sastanak u NATO-u, tvrdi da se Kurti služi trikovima
FOTO: EPA-EFE/AFP
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je namjere premijera Kosova Albina Kurtija da povuče četvrtinu policajaca iz općinskih zgrada i oko njih na sjeveru te da na jesen omogući nove izbore, zapravo “bacanjem prašine u oči”.

Smatra kako je to Kurtijev trik, koji zapravo pokušavaju da sprovedu u djelo pojedini sa Zapada.

Podsjetio je da je pozicija Srba s Kosova, koji su napustili institucije i bojkotirali glasanje, jasna – traže da sve prištinske snage dobiju “voljno”, da se predsjednici općina koji su na glasanju osvojili tek 3,5 posto podrške povuku, ali i da se formirae Zajednica srpskih općina, koje je dogovoreno još prije deset godina.

“Vratite se i normalno razgovarajte, malo smo uhapsili četrdesetak Srba. Malo im prijetimo da ćemo da nastavimo da hapsimo, ali deeskalacija je kad oni povuku 25 posto nečega, bog zna šta to znači, ni kome to znači.

Moju politiku neće da vode ni Amerikanci, ni Rusi, niti bilo ko treći. Politika koju ja vodim mora da bude dobra za Srbiju i srpski narod”, rekao je Vučić.

Dodao je da je uputio zvaničan dopis i zahtjev za susret s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. On očekuje da se vide narednih dana, prenose Novosti.rs.

Prema riječima nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Vladislava Jovanovića, jedini korak ka deeskalaciji je da Kurti potpuno povuče specijalce sa sjevera.

“Ovdje smije da bude KFOR kojem ovlaštenje daje Rezolucija 1244 i koji je jedini odgovoran za očuvanje mira i sigurnosti i za garantiranje da se tamo ništa loše neće događati.

Ipak, KFOR je pod utjecajem Sjedinjenih Američkih Država. Dopušteno je da se lokalne policijske i oružane snage pojave na sjeveru. I da tamo stvaraju baze i uznemiravaju Srbe puškama “na gotovs” bez ikakve potrebe.

Nekoga rane, uhapse i to stvara uzavrelu atmosferu nesigurnosti, nepoverenja i straha kod Srba”, komentirao je on.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.