18.7.2023. 14:59
0
Dječak osumnjičen za masakr u školi svjedočio u Tužilaštvu: Pričao četiri sata, pored njega sjedila majka
U okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Vladimira Kecmanovića zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, danas je ispitan njegov sin, koji je 3. maja, pucajući iz pištolja u OŠ “Vladimir Ribnikar”, koju inače pohađa, ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i devetero učenika, a teško ranio petero učenika i nastavnicu škole, piše Telegraf.rs.

Sin osumnjičenog, koji u vrijeme spomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

On je ispitan putem videokonferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U Tužilaštvu su se nalazili postupajući javni tužilac, punomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog Vladimira Kecmanovića.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca.

Podsjećamo da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv Vladimira Kecmanovića zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Također, Vladimir Kecmanović je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32. stav 1. Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2. stav 1. Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za sigurno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za siguran smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlaštenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir Kecmanović posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbjeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Kosta Kecmanović je oružje i municiju ponio sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđenja i devetero učenika, a ranio petero učenika i nastavnicu škole.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.