20.11.2023. 11:05
1
Kurti: Srbija je rasporedila protivzračne sisteme u blizini naše granice
Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je sinoć da je Srbija rasporedila protivzračne sisteme u blizini granice s Kosovom.

Kurti upozorava da se istovremeno "u Raškoj odvija paravojna reorganizacija (nekadašnjeg potpredsjednika Srpske liste) Milana Radoičića".

Optužio je vlasti Srbije da se sve to radi "uz njihove upute i podršku".

Kurti je na Facebooku naveo da se Radoičić 10. novembra sastao sa 40 srpskih političara, od kojih je, prema njegovim riječima, zatražena mobilizacija za glasanje za Srpsku naprednu stranku (SNS).

"Postojao je zahtjev za mobilizaciju za glasanje za stranku-državu u Srbiji, SNS, na izborima 17. decembra.

Kod njih su uslovljeni oni koji su na platnom popisu, dok je ostalima ponuđen posao na tri i šest mjeseci", poručio je Kurti.

Ističe da je nakon "terorističkog napada" na sjeveru Kosova 24. septembra, Milan Radoičić "u roku od jednog dana pušten da nastavi svoje paravojne i terorističke aktivnosti u službi državne politike Srbije prema Kosovu".

Kurti je od Kfora, Euleksa i EU zatražio da izađu s javnim izvještajem u kojem će se "čin agresije, zločina i terorizma pripisati Srbiji te osuditi reorganizacija Radoičićeve grupe".

"Ni nakon međunarodnog pritiska, Srbija još uvijek nije povukla sve trupe i artiljeriju iz okoline teritorije Kosova.

Nastavlja ugrožavati sigurnost Republike Kosovo isturenim operativnim bazama Oružanih snaga Srbije duž granice s našom zemljom.

Štaviše, Srbija je rasporedila protivzračne sisteme u blizini granice s Kosovom", napisao je Kurti.

Naglašava da se "sve više uočava opasnost od Rusije i Srbije za regionalnu stabilnost, mir i sigurnost".

"Rusija ima za cilj zapaliti kriznu vatru u dvorištu EU, defokusirati NATO, dok Srbija ispunjava svoje teritorijalne ambicije prema susjedima po projektu 'srpski svet', Vulina i Vučića", naglasio je Kurti na Facebooku.



(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.