17.1.2024. 20:14
1
Plenković: Jačanje vojske pokazuje da smo predvidjeli novu sigurnosnu situaciju
Jačanje vojske i policije pokazuju da je hrvatska vlada predvidjela globalnu sigurnosnu situaciju koja podrazumijeva prijetnje za Evropu kao i prijetnje u hrvatskom susjedstvu, kazao je novinarima na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Primjer kupovine višenamjenskih borbenih aviona Rafale je konkretna manifestacija onoga kako Hrvatska, s obzirom na svoju veličinu, jača svoje odbrambene sposobnosti - istaknuo je hrvatski premijer, javila je Hina.

- Daljnja ulaganja u hrvatsku kopnenu vojsku, daljnja ulaganja u hrvatsku ratnu mornaricu, daljnje jačanje materijalnih prava hrvatskog vojnika, a sve to uz paralelno snaženje uloge hrvatske policije koja je vrlo važna u pitanju suzbijanja nezakonitih migracija, vrlo jasno svjedoče o tome da smo itekako dobro predvidjeli što se globalno zbiva, koje su to prijetnje za Evropu, a koje su prijetnje u konačnici i u našem susjedstvu na jugoistoku Evrope - rekao je i dodao:

- Zato Hrvatska mora ići snažna s vrlo dobro organiziranom i vojskom i policijom i cijelim sigurnosnim sistemom u godine koje su ispred nas gdje je globalna sigurnosna situacija znatno promijenjena u odnosu na prije desetak ili 15 godina.

Na pitanje o nastavku podrške Zapada Ukrajini, Plenković je kazao da je ta podrška "ključna".

- Uspjeh Ukrajine ovisi o motivaciji ukrajinskog naroda, vojnika i vodstva da se bori protiv agresije, jedinstvu Zapada u pružanju vojne i finansijske podrške te o održanju unutarnje stabilnosti na Zapadu - naglasio je Plenković.

Plenković će kasnije u srijedu na WEF-u sudjelovati na sastanku o zapadnom Balkanu, a u tom kontekstu ponovio je kako je za Hrvatsku "prioritet broj jedan Bosna i Hercegovina", izrazivši nadu da će u martu doći do odluke o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

- Ja smatram da Bosna i Hercegovina to zaslužuje. Hrvatska je najveći zagovornik, prijatelj i odvjetnik Bosne i Hercegovine u evropskim institucijama - kazao je Plenković.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.