21.4.2024. 16:58
1
Plenković želi zamijeniti Leyen na čelu Evropske komisije?
FOTO: ARHIV
Ursula von der Leyen, prema izvorima njemačkog Bilda u političkim vrhovima Europske unije, polako gubi podršku konzervativne grupacije europskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu Europske komisije i izgledno je da će joj eurokonzervativci pronaći zamjenu u hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću ili grčkom predsjedniku Vlade Kyriakosu Mitsotakisu.

- I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule von der Leyen. Šuška se kao kandidatkinji i o predsjednici parlamenta Roberti Metsoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije te, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom marta, većeg talenta za govore nego von der Leyen - piše Bild u tekstu naglašeno nenaklonjenom opciji da Ursula von der Leyen dobije još jedan mandat na čelu Europske komisije.

Njemački tabloid citira neimenovanog člana Europskog parlamenta iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) kojem su postavili pitanje kakve su šanse da novi saziv EP-a ponovo izglasa sadašnju predsjednicu EK.

- Iskreno, šanse su s**nje...- izjavio je neimenovani zastupnik za Bild. Čak i kad bi većina u EP za izglasavanje kandidata EP došla nadohvat ruke, ostaje pitanje po koju političku cijenu, kazao je isti izvor za Bild.

Tabloid ide i korak dalje tvrdeći kako Ursula von der Leyen nema podršku za novu kandidaturu predsjednice EK čak ni unutar vlastite stranke CDU. U prilog toj tvrdnji navode kako je CDU u tekućoj kampanji za izbore za Europski parlament ne koristi plakate s portretima aktuelne predsjednice EK. Iz CDU-a Bild je na potonju temu dobio pojašnjenje kako se zaobilaženje lika predsjednice EK u kampanji primjenjuje iz taktičkih razloga, prenosi Jutarnji.

- Von der Leyen je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Piepera htjela unaprijediti na visoko plaćeno mjesto predstavnika malih i srednjih poduzeća u EU. Ali bilo je optužbi za nepotizam, čak i od povjerenika EU. Pieperovo imenovanje je ogorčeno odbačeno. Taj primjer pokazuje da Von der Leyen ima moćne protivnike, uključujući unutar redova konzervativne stranačke porodice EVP, koja također uključuje CDU i CSU - komentariše Bild.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.