7.5.2024. 12:46
1
Švicarski list piše da Xi Jinping nema prijateljske namjere: Isplanirao posjetu Srbiji da produbi razdor u Evropi
Plan posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Evropi na prvi pogled može da iznenadi, ali to što je za stanice posjete uz Francusku izabrao baš Srbiju i Mađarsku pokazuje da je ruta iz kineske perspektive jako vješto izabrana, piše švicarski dnevnik Tages-Anzeiger.

„Režim u Pekingu zna gdje su linije razdora u Evropi i koristi putovanje da još više produbi taj jaz“, piše dnevnik, uz konstataciju da Xi u Evropu nije došao sa prijateljskim namjerama.

Dnevnik navodi da će se Xi sresti upravo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji su „zastupnici proruskog Putinovskog tabora u Evropi“.

Posjeta Beogradu podudara se, podsjeća dnevnik, sa 25. godišnjicom bombardovanja kineske ambasade u glavnom gradu Srbije tokom vazdušnih udara NATO, za koje je zapadna alijansa uvijek tvrdila da je bila greška.

„Međutim, Xi Jinping će nastup na toj 25. godišnjici vješto iskoristiti da podvuče narativ o agresivnoj zapadnoj alijansi“, piše Tages-Anzeiger.

U Budimpešti će Xi-ja dočekati 8. maja, na 20. godišnjicu ulaska Mađarske u Evropsku uniju.

„Ta zemlja se u međuvremenu pretvorila u centar ruskih, a i kineskih interesa“, piše list.

On će u Pečuju najaviti izgradnju velike kineske fabrike automobila, „taman na vrijeme da zaobiđe kaznene carine Evropske komisije zbog poplave električnih automobila iz Kine“.

Dnevnik konstatuje da je francuski predsednik Emmanuel Macron nedavno u Pekingu „obradovao kineskog moćnika“ izjavom da je Tajvan unutrašnje kinesko pitanje i da Evropa ne smije da dopusti da je SAD uvuku u sukob, a i svojim zahtjevima za većom strateškom autonomijom Evrope.

„Sve što slabi transatlantsku vezu Amerikanaca i Evropljana je u interesu Kine“, piše švicarski dnevnik.

„Gost iz Kine ne dolazi sa prijateljskim namjerama“ u Evropu, zaključuje list.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.