13.10.2015. 19:50
0
"Odlučni smo pronaći odgovorne za rušenje aviona na letu MH17"
Malezijski premijer Najib Razak poručio da se istražni postupak o tragediji na letu MH17 ne smije završiti izvještajem nadležnih holandskih istraživača koji su danas saopćili da je dokazano da je taj avion na istoku Ukrajine oboren projektilom ruske proizvodnje, već da se mora nastaviti sve dok počinioci tog "tragičnog čina" ne budu uhvaćeni i procesuirani, javlja Anadolu Agency (AA).

Holandski Ured za sigurnost koji je nadležan za istragu o padu putničkog aviona kompanije Malaysia Airlines na letu MH17 danas je objavio finalni izvještaj u kojem se navodi da je pomenuti avion oboren raketom BUK ruske proizvodnje.

Premijer Malezije Razak je nakon toga na društvenoj mreži Facebook poručio da je "sada vrijeme za akciju otkrivanja počinilaca".

"Prošlo je 15 mjeseci, ali naša predanost da uhvatimo i procesuiramo počinioce je jaka kao i tog tragičnoj 17. jula prošle godine kada su stotine nevinih ljudi izgubili žvote u sukobu koji nije bio njihov", navodi se u poruci premijera Razaka, koji dalje kaže da će i dalje podržavati holandsku istragu do konačnog pronalaska odgovornih.

I malezijski ministar transporta Liow Tiong komentirao je današnji Izvještaj holandskih eksperata i poručio da će se Malezija i dalje zalagati za provedbu detaljne krivične istrage.

Boeing 777-200 kompanije Malaysia Airlinesa srušen je 17. jula prošle godine na kriznom istoku Ukrajine u kojem su u tom periodu vođeni sukobi između ukrajinskih snaga sigurnosti i lokalnih proruskih separatista. U nesreći je poginulo svih 298 putnika, među kojima i 15 članova posade.

Druga faza istrage bi trebala biti okončana početkom naredne godine i dati odgovor na pitanje ko je srušio taj avion.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.