3.11.2015. 22:51
0
Obnovljena poznata fontana di Trevi u Rimu
Stanovnici Rima i turisti koji posjećuju ovaj grad od danas se mogu ponovo diviti čuvenoj fontani di Trevi, jednom od prepoznatljivih simbola italijanske prijestolnice, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna svečanost otkrivanja obnovljene fontane, čija je restauracija koštala oko dva miliona eura, održana je danas.

Poznata rimska fontana di Trevi, koja je podignuta 1762. godine, restaurirana je nakon 16 mjeseci zahvaljujući finansijskoj pomoći jedne modne kuće.

Voda će se ponovo ulijevati u veliki bazen koji odvaja trg od grandiozne barokne skulpture koja se oslanja na palatu Poli u samom centru Rima.

Inače, turisti i posjetioci simbolički bacaju novčić u fontanu s nadom da će im se ispuniti želja da ponovo vide Rim. Svake godine iz fontane se izvuče blizu milion eura koji se doniraju dobrotvornim organizacijama.

Remek djelo baroka, fontana di Trevi, koja se napaja vodom iz akvadukta iz doba Marka Agripe, visoka je 26, a široka 20 metara. Ušla je u legendu zahvaljujući sceni iz filma "Sladak život" (La Dolce vita) Federika Felinija u kojoj se švedska glumica Anita Ekberg kupa u večernjoj haljini u njoj.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.