17.11.2015. 19:15
0
Nikad više ubijenih u terorističkim napadima: Najviše poginulih u Afganistanu, Iraku, Nigeriji, Pakistanu i Siriji
Rezultati istraživanja Instituta za ekonomiju i mir pod nazivom "Globalni indeks terorizma za 2015", objavljenom danas, pokazali su da je broj osoba ubijenih u terorističkim napadima u svijetu porastao za 80 posto 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u izvještaju, 32.658 osoba ubijeno je u terorističkim napadima 2014. godine, što je najveći broj ikada zabilježen u historiji. Prema podacima ovog istraživanja, 2013. godine u terorističkim napadima život je izgubila 18.111 osoba.

Terorističke organizacije Boko Haram, sa sjedištem u Nigeriji, i ISIS odgovorni su za više od polovice smrtnih slučajeva.

Navodi se da se 78 posto poginulih u terorističkim napadima 2014. godine odnosi na pet zemalja, Afganistan, Irak, Nigeriju, Pakistan i Siriju.

Najveći broj žrtava terorističkih napada je zabilježen na području Iraka, s ukupno 9.929 poginulih.

Rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu broja napada, žrtava i štete u ukupno 162 zemlje svijeta.

Steve Killelea, izvršnih direktor Instituta za ekonomiju i mir, istakao je kako "terorizam jača neviđenom brzinom".

U izvještaju se navodi kako je opasnost od terorističkih napada puno manje izražena u zapadnim zemljama gdje takav čin izvode pojedinci, motivirani političkim ekstremizmom, nacionalizmom ili rasnom i vjerskom mržnjom.

Na kraju se navodi da su ekonomski troškovi terorizma iznosili 52,9 milijardi dolara 2014. godine, što je najviše ikada, deset puta više nego 2000. godine.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.